Ebruli Kek



Ebruli kek, şekil verilirken ebru sanatından yararlanılarak yapılan bir kek türüdür. Kakaolu ve sade kek karışımı ebru sanatındaki gibi farklı bir görünüm alır. Kek içinde kullanılan yumurta, süt , şeker ve sıvı yağ gibi malzemeler besin değeri yönünden besleyici ve enerji vericidir. Ayrıca kakao da kullanılarak çikolata sevenlere özel bir tat oluşturulmuştur. Ebruli kek şekil olarak her zaman bütün davet ve misafirlerimize rahatlıkla sunabileceğimiz şık bir kek olur. Ayrıca kürdan ile şekil verirken bu sanatı yapma zevkini de yaşamış oluruz. Hoş bir şekil ve görüntü oluşunca bu sanatının önemini bir kez daha vurgulamış oluruz. Yaparken zevk alınan yapımının da kolay olduğu bir kek tarifidir.

Ebruli Kek Malzemeleri
  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yarım yağlı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un +2 yemek kaşığı un
Ebruli Kek Yapılışı

Derin ve geniş bir karıştırma kabı alıyoruz. Yumurtaları yaklaşık 4-5 saat önce buzdolabından çıkartıyoruz çünkü oda sıcaklığında olması gerekiyor. Yumurtalar soğuk olarak kek içine koyulursa kek fazla kabarmaz. Karıştırma kabının içine yumurtaları kırıp üzerine toz şeker ekliyoruz. Toz şer eriyip yumurtalar köpürene kadar çırpıyoruz. Mikser yardımı ile en yüksek ayarda çırpabiliriz. Koyu krema kıvamın alınca üzerine sıvı yağ ile süt ekleyip çırpmaya devam edelim. Unu ayrı bir kap içine eleyerek kabartma tozu ve vanilya ekleyelim. Hepsini karıştırarak harmanlayalım. Kek malzemesine yavaş yavaş unu ekleyerek karıştıralım. Hazırlanan kek hamurunu iki ayrı kaba eşit olacak şekilde bölelim. Hamurlardan bir tanesinin içine iki yemek kaşığı unu ilave ederek karıştıralım. Diğer hamura da üç yemek kaşığı kakaoyu ekleyelim ve karıştıralım.
Ebruli Kek

İki ayrı kek hamurunu bir kenara alalım. 

Ebruli kek yapımında daha rahat şekil verebilmek için yuvarlak bir fırın tepsisi veya borcam tepsi kullanabiliriz. Tepsiyi margarin ile yağlayıp üzerine hafifçe un serpiyoruz. Tepsinin tam ortasına iki yemek kaşığı kakaolu kek hamurundan koyuyoruz. Kakaolu kek hamuru biraz açılıp yayılınca ortasına sade kek hamurundan iki yemek kaşığı döküyoruz ve yine o da biraz yayılınca tekrar kakaolu kek hamuru döküyoruz. Bu şekilde yaparak her iki kek hamurunu da bitirinceye kadar tepsiye döküyoruz. Hamurlar bitince tepsi içinde kakaolu ve sade daireler şeklinde çizgiler oluşur. Elimize bir kürdan alarak ebru sanatını yapmaya geçebiliriz. Bunun için kürdanı fazla derine batırmadan yüzeyden çizgiler atmamız gerekiyor. Tepsinin kenarından başlayıp ortaya doğru çizgi yapıyoruz. Daha sonra da ortadan kenara doğru çizgi oluşturuyoruz. Bir çizgi kenardan ortaya doğru, bir çizgi ortadan kenara doğru olacak şekilde bütün tepsiye çiziler oluşturuyoruz. Bu çizgilerin aralarını yaklaşık ikişer cm. gibi yapabiliriz. Tepsinin şekil verme işlemi de bitince tam bir ebru görüntüsü verir.

Ebruli kek pişireceğimiz zaman fırını önceden açıp ısıtıyoruz. Sıcak fırına koyduğumuz zaman daha iyi kabaracaktır. Önceden ısıtılmış 180 derece sıcaklıktaki fırına koyuyoruz. Yaklaşık olarak 40 dakika sonra ebruli kek pişmiş olur. Ebruli kekin pişip pişmediğini anlamak için kürdan batırarak kontrol edebiliriz. Kek içine batırdığımız kürdan ıslak ise pişmemiş yok kuru ise pişmiş demektir. 

Ebruli kek pişince fırından çıkartılır ve bir kenara alınarak soğuması beklenir. Daha sonra da dilimlenerek servise hazırlanır. Tepsi içindeki o harika ebru görüntüsü kek dilimlendiği zaman da aynı şekilde kek diliminde de vardır. 

Afiyet olsun...

Yayınlanma Tarihi : 16.02.2014 22:43:19





Ebruli Kek Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Ebruli Kek"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Pankek

Pankek; Hamurgiller gurubundan olan pankek oldukça renkli ve yemek için merak uyandırsın bir tariftir. Pankeki bir sabah kalvatısın da reçel, bal gibi tatlı kahvaltılıklarla buluşturup öyle tüketebilirsiniz. İsterseniz de kivi, mu...

Cupcake Tarifi

Cupcake Tarifi, Kek yapılması zor fakat yenmesi çok keyiflidir. Kek Türk mutfağının olmazsa olmazıdır. Akşam çayının yanında veya misafirlerimiz geldiğinde ikram etmek için genellikle yaptığımız bir çeşittir. Fakat insanlar sürekl...

Elmalı Dilimli Kek

Elmalı dilimli kek, kek denilince akla ilk gelen misafire yapılan çeşitli, güzel, yapılan kekler gelir akla severek yapıp servis edilen kekler. Kek ve pasta türlerini sevmeyen yoktur. Bunların yanı sıra en güzel sohbetler çayla ve...

Limonlu Haşhaşlı Kek

Limonlu Haşhaşlı Kek; Bu tarifimizde haşhaş kullandığımız için sizlere biraz değişik gelebilir. Fakat yedikten sonra ne kadar lezzetli olduğunu göreceksiniz. Limonla hazırladığımız sos ise bambaşka bir lezzet katacaktır. Şimdi siz...

Pudingli Kek

Pudingli Kek; Klasik kek tarifine benzeyen bu kekimiz oldukça lezzetli ve kolaydır. Farklı kılan tek şey sütle ıslatmamız ve pudingle daha da renkli bir hale getirmemizdir. Kakaolu olması sebebiyle brovniyi de andıran bir tariftir...

Trileçe

Trileçe, menşei arnavutluklara ait olduğu iddia edilir. Aslın da Meksika da Tres Leches ismi ile bilinen bu balkan tatlısı 1950'lerin ortasından beri bilinip yapılan bir tatlıdır. Güzel yurdumuz olan Türkiye de ise 2013 yılında ta...

Tavada Kek

Tavada Kek, diğer kek tariflerinden farklı olan bir kek tarifidir. Kolay yapılabilen ve fırında yapılmadığı anlaşılmayan bir tariftir. Fırını bozuk olan veya evinde fırın olmayan bayanların yapabileceği çok güzel bir tariftir. Hab...

Sufle Kek

Sufle kek çok harika bir kektir. Çok lezzetli ve sağlıklı bir kektir. Herkes çok beyeniyor. Yapmanızı tavsiye ederim. Kolaylıkla evinizde yapabilirsiniz. Misafirlerinize ikram edebileceğiniz çok güzel bir kektir. Çocuklarında çok...

Havuçlu Cevizli Kek

Havuçlu cevizli kek, Ülkemizde ve dünyada belirli alanlarda ve önemli miktarlarda üretilen, tüketilen havuç, bir besin kaynağıdır. Havucun bir kaç çeşidini bulmak mümkündür. Bunlar; kırmızı havuç, siyah havuç, beyaz havuç ve turun...

Cevizli Tarçınlı Kurabiye

Cevizli Tarçınlı Kurabiye; Çay saatlerinin vazgeçilmez lezzeti olan kurabiyenin, neredeyse her çeşidi denenmiştir. Çok şekerli sevmeyenler için, daha önce bir çok kez yapmış olduğum cevizli tarçınlı kurabiye tarifini sizinle de pa...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

Kek Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Haziran - 2018