Ebruli Kek



Ebruli kek, şekil verilirken ebru sanatından yararlanılarak yapılan bir kek türüdür. Kakaolu ve sade kek karışımı ebru sanatındaki gibi farklı bir görünüm alır. Kek içinde kullanılan yumurta, süt , şeker ve sıvı yağ gibi malzemeler besin değeri yönünden besleyici ve enerji vericidir. Ayrıca kakao da kullanılarak çikolata sevenlere özel bir tat oluşturulmuştur. Ebruli kek şekil olarak her zaman bütün davet ve misafirlerimize rahatlıkla sunabileceğimiz şık bir kek olur. Ayrıca kürdan ile şekil verirken bu sanatı yapma zevkini de yaşamış oluruz. Hoş bir şekil ve görüntü oluşunca bu sanatının önemini bir kez daha vurgulamış oluruz. Yaparken zevk alınan yapımının da kolay olduğu bir kek tarifidir.

Ebruli Kek Malzemeleri
  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yarım yağlı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un +2 yemek kaşığı un
Ebruli Kek Yapılışı

Derin ve geniş bir karıştırma kabı alıyoruz. Yumurtaları yaklaşık 4-5 saat önce buzdolabından çıkartıyoruz çünkü oda sıcaklığında olması gerekiyor. Yumurtalar soğuk olarak kek içine koyulursa kek fazla kabarmaz. Karıştırma kabının içine yumurtaları kırıp üzerine toz şeker ekliyoruz. Toz şer eriyip yumurtalar köpürene kadar çırpıyoruz. Mikser yardımı ile en yüksek ayarda çırpabiliriz. Koyu krema kıvamın alınca üzerine sıvı yağ ile süt ekleyip çırpmaya devam edelim. Unu ayrı bir kap içine eleyerek kabartma tozu ve vanilya ekleyelim. Hepsini karıştırarak harmanlayalım. Kek malzemesine yavaş yavaş unu ekleyerek karıştıralım. Hazırlanan kek hamurunu iki ayrı kaba eşit olacak şekilde bölelim. Hamurlardan bir tanesinin içine iki yemek kaşığı unu ilave ederek karıştıralım. Diğer hamura da üç yemek kaşığı kakaoyu ekleyelim ve karıştıralım.
Ebruli Kek

İki ayrı kek hamurunu bir kenara alalım. 

Ebruli kek yapımında daha rahat şekil verebilmek için yuvarlak bir fırın tepsisi veya borcam tepsi kullanabiliriz. Tepsiyi margarin ile yağlayıp üzerine hafifçe un serpiyoruz. Tepsinin tam ortasına iki yemek kaşığı kakaolu kek hamurundan koyuyoruz. Kakaolu kek hamuru biraz açılıp yayılınca ortasına sade kek hamurundan iki yemek kaşığı döküyoruz ve yine o da biraz yayılınca tekrar kakaolu kek hamuru döküyoruz. Bu şekilde yaparak her iki kek hamurunu da bitirinceye kadar tepsiye döküyoruz. Hamurlar bitince tepsi içinde kakaolu ve sade daireler şeklinde çizgiler oluşur. Elimize bir kürdan alarak ebru sanatını yapmaya geçebiliriz. Bunun için kürdanı fazla derine batırmadan yüzeyden çizgiler atmamız gerekiyor. Tepsinin kenarından başlayıp ortaya doğru çizgi yapıyoruz. Daha sonra da ortadan kenara doğru çizgi oluşturuyoruz. Bir çizgi kenardan ortaya doğru, bir çizgi ortadan kenara doğru olacak şekilde bütün tepsiye çiziler oluşturuyoruz. Bu çizgilerin aralarını yaklaşık ikişer cm. gibi yapabiliriz. Tepsinin şekil verme işlemi de bitince tam bir ebru görüntüsü verir.

Ebruli kek pişireceğimiz zaman fırını önceden açıp ısıtıyoruz. Sıcak fırına koyduğumuz zaman daha iyi kabaracaktır. Önceden ısıtılmış 180 derece sıcaklıktaki fırına koyuyoruz. Yaklaşık olarak 40 dakika sonra ebruli kek pişmiş olur. Ebruli kekin pişip pişmediğini anlamak için kürdan batırarak kontrol edebiliriz. Kek içine batırdığımız kürdan ıslak ise pişmemiş yok kuru ise pişmiş demektir. 

Ebruli kek pişince fırından çıkartılır ve bir kenara alınarak soğuması beklenir. Daha sonra da dilimlenerek servise hazırlanır. Tepsi içindeki o harika ebru görüntüsü kek dilimlendiği zaman da aynı şekilde kek diliminde de vardır. 

Afiyet olsun...

Yayınlanma Tarihi : 16.02.2014 22:43:19





Ebruli Kek Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Ebruli Kek"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Pankek

Pankek; Hamurgiller gurubundan olan pankek oldukça renkli ve yemek için merak uyandırsın bir tariftir. Pankeki bir sabah kalvatısın da reçel, bal gibi tatlı kahvaltılıklarla buluşturup öyle tüketebilirsiniz. İsterseniz de kivi, mu...

Lorlu Kek

Lorlu kek; Biz bayanların en çok kullandığı yöntemlerden bir tanesi de evde olan ile yapılan kek ve tatlı türleridir. Tıpkı yemeklerde olduğu gibi. O yüzdende bugün tarifini vereceğimiz kek de bunlardan bir tanesidir. Evdeki olan...

Şeftalili Kek

Şeftalili Kek, kek çoğunlukla sade, kakaolu ve meyveli çeşitleri ile değişik tatlarda ve şekillerde yapılmaktadır. Kekin içerisinde kullanılan her meyve çeşidi ayrı bir lezzet vermektedir. İsterseniz kekin içerisine kullandığınız...

Fincan Kek

Fincan kek, Pasta yapmayı da, yemeyi de bence sevmeyen yokturdur. Helede çikolatalı bir keke yada pastaya en azından bence kimse hayır diyemez. Ve mutlaka bir dilim yemek isteriz. Diyet yaparken bile bizleri en çok zorlayan şey pa...

Sufle Kek

Sufle kek çok harika bir kektir. Çok lezzetli ve sağlıklı bir kektir. Herkes çok beyeniyor. Yapmanızı tavsiye ederim. Kolaylıkla evinizde yapabilirsiniz. Misafirlerinize ikram edebileceğiniz çok güzel bir kektir. Çocuklarında çok...

Alman Pastası

Alman Pastası, kekin başka bir türü olan alman pastası arasına hazırlanan krema ve üzerine dökülen çikolata sos döküldüğünde hem gözünüze hem de damak tadınıza hitap etmektedir. Alman pastasının yapımında sadece dikkat edilmesi ge...

Cevizli Tarçınlı Kurabiye

Cevizli Tarçınlı Kurabiye; Çay saatlerinin vazgeçilmez lezzeti olan kurabiyenin, neredeyse her çeşidi denenmiştir. Çok şekerli sevmeyenler için, daha önce bir çok kez yapmış olduğum cevizli tarçınlı kurabiye tarifini sizinle de pa...

Patatesli Poğaça

Patatesli poğaça, hamur işi severler için patatesli poğaça hem doyurucu hem de lezzet bakımından güzel bir seçim olabilir. Özellikle kabul günlerinde veya arkadaş toplantılarınız varsa patatesli poğaça yapmanızı tavsiye ederiz. Ha...

Limonlu Haşhaşlı Kek

Limonlu Haşhaşlı Kek; Bu tarifimizde haşhaş kullandığımız için sizlere biraz değişik gelebilir. Fakat yedikten sonra ne kadar lezzetli olduğunu göreceksiniz. Limonla hazırladığımız sos ise bambaşka bir lezzet katacaktır. Şimdi siz...

Cupcake Tarifi

Cupcake Tarifi, Kek yapılması zor fakat yenmesi çok keyiflidir. Kek Türk mutfağının olmazsa olmazıdır. Akşam çayının yanında veya misafirlerimiz geldiğinde ikram etmek için genellikle yaptığımız bir çeşittir. Fakat insanlar sürekl...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

Kek Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Ocak - 2018