Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kek Tarifleri

Kek Tarifleri

Kek tarifleri, kek şeker, un, yağ ve yumurta gibi ana malzemelerden oluşan ve hamur karışımından elde edilen bir tatlı yiyecek türüdür. Kek pişirmek mutfakta keyifle yapabileceğiniz bir uğraştır. Hazırlık aşamasından, pişme esnasında etrafa yaydığı kokulardan, yemek için soğumasını beklemekten gerçekten zevk alacaksınız. Bir de kekinizi hazırlayıp, sevdiklerinizle paylaşabiliyorsanız, en güzel anı yaşıyorsunuz diyebiliriz. İçerisine ana malzemelerin dışında ilave edilen meyvelerden, kuru yemişlerden, kakaodan dolayı farklı lezzetler elde edilmektedir. Kek karışımını hazırlamak, hamuru kabartmak, istenilen ve beğenilen bir damak tadını yakalamak oldukça gizemli bir çalışmadır. Kek hamurunun içerisine koyulan yumurta ve un kekin temelini kurarken, yağ ve şeker ise temelleri zayıflatıcı etki yapmaktadır. Yumurtanın içinde bulunan proteinle, unun içinde bulunan gluten ve nişasta kekin ortaya çıkışını, yağ ve şeker lezzetini, hava ise kabarmasını sağlıyor. Öncelikle kek tariflerinin hazırlanma aşamasında yapılması gereken önemli detayları birlikte inceleyelim. Bunlara dikkat ederseniz, hangi keki yaparsanız yapın başarılı bir çalışma ortaya koyabilirsiniz.

Kek tarifleriniz için uygulanması gereken aşamalar nelerdir?


Çırpma aşaması: Güzel bir kek tarifinin ilk aşaması her zaman güzel bir hamur elde etmek için, yağ ve şekeri oldukça uzun bir süre çırpmak gerekir. Bu aşama kekinizin güzel kabarması için oldukça önemli. Kekinizin kabarması için gerekli olan hava kabarcıkları şekerin kristal yapısı nedeniyle, hamurunuzun içine kadar giriyor. Ne kadar çok malzemenizi çırparsanız, kekinizin o kadar güzel kabaracağını unutmayın. Burada sizlere bir püf noktası daha vermek isteriz. Karışımda kullanacağınız şekerin bildiğimiz normal şeker yerine, daha ince şeker olmasına dikkat ediniz. İnce taneli şekerin daha fazla girintileri olduğundan, içine daha fazla hava alabiliyor. Böyle ince şeker bulamazsanız, normal toz şekeri blenderden geçirebilirsiniz. Yalnız pudra şekeri gibi toz haline gelmemesine dikkat ediniz. Böyle olursa çırpma aşamasında topaklanma sorunu yaşarsınız. Bu aşamayı yumurta ve şekerle yapanlarda oldukça fazla. Bu şekilde de şekerin havayı içine almasını sağlayabilirsiniz. Ancak yağ ve şekeri çırpmak daha uygun olacaktır. Bunun sebebini şöyle açıklayabiliriz. Şeker havayı içine alırken, yağda etrafını kaplayarak, havanın yeniden dışarıya kaçmasına engel oluyor. Kekiniz pişene kadar hem kabarmasını sağlıyor hem de kekin içindeki yararlı proteinleri ve nişastayı kaplayarak, pişerken sertleşmesini önlüyor.

Yağ ve şekere yumurta ilave etmek: Yumurta kekin hamurunu birleştiren ve destekleyen özelliktedir. Yani kekinizi ayakta tutan işçidir. Beyazı ve sarısı farklı görevler üstlenmiştir. Yumurta içeriğinin %75 su olması kekinizin nemli olmasını sağlıyor. Sarısı sayesinde kekiniz hem yumuşak hem de nemli olacaktır. Yumurtadaki suyun dışında kalan bölüm proteinleri oluşturmaktadır. Bu proteinler kekiniz pişerken yağın kapladığı havayı saracak ve hava keseciklerinin kekinizden dışarıya kaçmasını önleyecek. Pişen bir keki kestiğinizde, içinde gördüğünüz yuvarlak hatlar işte yumurtanın mucizesidir. Bu yüzden yağ ve şeker karışımına yumurta ilave ettiğinizde, mutlaka iyice çırpmalısınız.

İyi bir kek için unun hazırlanması: Hamur işlerinde devamlı söylenen bir tabir vardır. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Bu hamurun özelliği üzerine bastırdığınızda içeriye doğru çöken, elinizi kaldırdığınızda eski haline gelen bir hamurdur. Hamura bu özelliği unun içindeki gluten vermektedir. Glutenin içeriğindeki gliadin zayıf bağlar yaparken, glüteninler birbirleriyle bağlanıp uzayabilir, yay gibi bir şekil alabilir. Bunun sağlanması için ortamdan yeterince oksijen almasını sağlamaktır. Gliadinler glütenlerin birbirleriyle bağ kurmadan onların kaymasını sağlar. Buda kek hamurunuzun esneyip genişlemesini sağlamakta ve pişme süresi sonunda kekin çökmesini önlemektedir. Gluten belli bir sıcaklık sonrasında sertleşerek, kekin olması gereken şeklini vermektedir. Kullanacağınız un yüksek protein içerirse, sert bir hamur elde edilir. Bu sebeple kek yapımında kullanacağınız unlar mutlaka düşük protein yapısına sahip olmalıdır. Yapılan bazı kek tariflerinde derler ya, içine bir tutam tuz atın. Tuzun buradaki görevi açıktaki proteinleri yapışmak ve glutenin birbirini itmesini engellemektir. Hazırlamış olduğunuz karışıma unu ilave ederken dikkat etmeniz gerekir. Unu yavaş bir şekilde ilave etmelisiniz. Bunun sebebi onca uğraştan sonra, oluşturduğunuz temellerin yıkılmaması yani havanın dışarıya kaçmamasıdır.

Fırın sıcaklığının ayarlanması: Kek hamurunuzu fırına koyduğunuzda kekin sıcaklığı 60 dereceye ulaştığında, hamurun içindeki hava genleşerek, hamurun kabarmasını sağlar. Bu sıcaklık hamurun sıcaklığıdır. Elbette bu aşamada fırınınız daha sıcaktır. Hamurunuz kabarırken, yumurtada bulunan proteinler katılaşmaya başlar. Hamurun sıcaklığı 70-80 derece olduğunda yumurta katılaşır, un da bulunan nişasta suyu emer, şişerek jel kıvamına gelir. Bu esnada gluten elastikiyetini kaybetmiştir. Bu aşama kekinizi kestiğinizde meydana gelen yapının oluştuğu dönemdir. Kek hamuruna fazla oranda şeker koyduysanız, kekinizin oluşumu 100 derecede gerçekleşir. Şekerin fazla olması proteinin katılaşmasını ve nişastanın şişme zamanını geciktirir. Artık fırınınızın kapağını açsanız bile kekiniz içe çökmez. İşte bu yüzden, keki pişirirken belli bir süre kapağını açmayın derler. Buradaki amaç fırın içindeki sıcaklığı dolayısıyla kek hamurunun sıcaklığını korumaktır. En son olarak protein ve şekerin sıcakla etkileşime girmesiyle, kekinizin tadı ve rengi oluşmaya başlıyor. Fırındaki son zamanlarda kekiniz kahverengileşiyor ve gerçek tadı ortaya çıkıyor. Güzel kabarmış bir kek hazırlamak istiyorsanız, fırın sıcaklığını 175-190 derece arasında ayarlamalısınız. Kendi fırınınızın özelliklerine göre 1-2 denemeden sonra doğru ısıyı bulacağınızı umuyoruz.
Sizlere hazırlayacağınız keklerin yapımında dikkat etmeniz gereken detayları açıkladığımızı umuyoruz. Yapacağınız tüm kek tariflerinizde bunları uygulamanız halinde, ortaya çok güzel eserler çıkarabilirsiniz. Şimdi size bazı kek tarifleri vermek istiyoruz.

Kek tariflerinden örnekler


Kek yapmak isteyenler için öncelikle sade kek tarifi vermek istiyoruz. Bu tarifin içerisine farklı malzemeler koyarak, değişik lezzetler elde edebilirsiniz. İster kakao ilave eder kakaolu kek pişirebilir, isterseniz farklı kuruyemişler, sebzeler  ve meyveler koyabilirsiniz. İncirli, cevizli, bademli, portakallı, elmalı artık siz ne istiyorsanız, ortaya çıkan eser sizin yaratıcılığınıza kalmış.

Klasik sade kek tarifi için malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • 1 paket vanilya
Klasik sade kek nasıl yapılır?

Kekimizin yapımına yukarıda anlattığımız gibi önce şeker ve yağımızı iyice çırparak başlıyoruz. Dediğimiz gibi çırpma aşamasını uzun tutmalısınız Ardından bu karışımın içine yumurtaları ilave ederek, çırpmaya devam ediniz. Bu aşamadan sonra sütü, kabartma tozunu, karbonatı, vanilyayı ilave edebilirsiniz. Şimdi kek için aldığınız uygun özellikteki unu yavaş bir şekilde karışıma ilave ediniz. Kek hamurunuz hazır olduğunda, yağlamış olduğunuz fırın kabına koyabilirsiniz. Fırınınızı 175-190 derece arasında ısıtıp, kek kalıbını içine koyabilirsiniz. Kekiniz kabarıp, pişene kadar fırın kapağını açmıyorsunuz. Kekiniz piştikten sonra, soğumasını bekleyerek servise hazır hale getirmelisiniz.

Afiyet olsun.

Yoğurtlu üzümlü kek tarifi malzemeleri
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 125 gr yemeklik tereyağı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • Üzümleri bulamak için 1 yemek kaşığı nişasta
Yoğurtlu üzümlü kek nasıl yapılır?

Yine size anlattığımız gibi şeker ve yağı iyice çırpmanız gerekiyor. Bunun için yeterince zaman ayırmalısınız. Daha sonra yumurtaları koyarak, çırpmaya devam edin. Karışımın içine portakal kabuğu rendesini, sirkeyi, yoğurdu ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Kuru üzümleri yıkayıp, kurutarak nişastaya bulayın. Bunları karışımın içine atın. Unu azar azar ilave ederek karıştırın. Artık kek hamurunuz hazır hale geldi. Kek kalıbınızı yağlayarak, hamuru içine koyabilirsiniz. Fırınınızı 175-190 derece arasında ısıtarak, kek kalıbını içine koyun. Ortalama olarak 40-45 dakika sonra kekiniz pişmiş olacaktır. Soğumasını bekleyerek, konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ispanaklı kek tarifi malzemeleri
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı haşlanmış ve püre haline getirilmiş ıspanak yaprakları
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 adet yumurta
  • 1paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı + 1/4 su bardağı un
Ispanaklı kek nasıl yapılır?

Yine her zamanki gibi şeker ve yağı iyice çırpıyoruz. İçine yumurtaları ilave ederek, çırpmaya devam ediyoruz. Karışımın içine un ve ıspanak püresi dışındaki malzemelerin hepsini koyarak, karıştırmaya devam ediniz. Sonra ıspanak püresini ilave edin ve karıştırın. En son unu yavaş bir şekilde karıştırarak ilave edin. Fırın kabınızı yağlayarak, kek hamurunu içine koyun ve 175-190 derece arasında ısıttığınız fırına atın. Bu kekin içine koyduğumuz ıspanak püresi, kekin yeşil renkte olmasını sağlıyor. Sanki fıstıklı kek hazırlamış gibi oluyorsunuz. Tadı gerçekten çok güzel oluyor. Denemenizi tavsiye ediyoruz. Kekiniz piştikten sonra, soğumasını bekleyerek, servise hazır hale getirmelisiniz. Çay saatinde size eşlik edecek nefis bir lezzet ortaya çıkardınız.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 21.01.2024 00:50:11
Kek Tarifleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kek Tarifleri Yorumları
şifre

2 Yorum Yapılmış "Kek Tarifleri"
bence siz arkadaşlar özel günler ve aynı zamanda kolay birşeyler istiyorsanız size bir tarif çikolata soslu browni bence internetten bakın arkadaşlar çok güzel ve kolay
Büşra . 11.07.2014
CEVAP YAZ
Pasta şişmedi kapağıda açmadın
Hasret . 02.09.2019 12:16:07
CEVAP YAZ
Kek Kaç Dakikada Pişer
Kek Kaç Dakikada Pişer
Kek kaç dakikada pişer, keklerin yapımı ve malzemesi kadar, pişme süreside lezzetlerine ve görünümüne etki etmektedir. Elektrikli, gazlı fırınlarda pişirilebildiği gibi mikrodalga fırınlarda da kek pişirilebilir. Mikrodalga fırın kızartma yapamayacağ...
Kek Kaç Derecede Pişer
Kek Kaç Derecede Pişer
Kek kaç derecede pişer, her kek tarifi aynı derecede pişirilmez. Mutlaka tariflerde yer verilen pişirme derecesine uyulmalıdır. Ancak en ideal kek pişirme derecesi 180 derecedir. Fakat 150-160 derecede pişmesi gereken kek tarifleri olduğu gibi, 190-2...
Yumuşak Kek Tarifi
Yumuşak Kek Tarifi
Yumuşak kek, herkesin zevkle tüketeceği bir tariftir. Özellikle dişleri ile alakalı sorun yaşan kişiler için bir alternatif tarif olarak düşünülebilir. Yumuşak kek adından da anlaşılacağı üzere diğer keklere oranla daha yumuşaktır. Davet masalarınız ...
Kakaolu Sade Kek Tarifi
Kakaolu Sade Kek Tarifi
Kakaolu Sade Kek Tarifi, klasik kek tarifleri arasında yer alır. Kakao ve sade kekin karışımı olan bu tarif her an elinizin altında olmalıdır. Çok bilinen bir kek çeşidi olmasına rağmen, kimi zaman kurabiye, bitince kek olarak sütlü tatlı gibi sırası...
Pudingli Islak Kek
Pudingli Islak Kek
Pudingli ıslak kek, evinizde kolaylıkla ve sıkılmadan hazırlayabileceğiniz bir tarif olan bu keki özel günlerinizde ve kadınlar kabul günlerinde rahatlıkla uygulayabilir. Yaptığınız diğer klasik keklerden sıkıldıysanız bu kek tarifini denemenizi öner...
Kolay Sütsüz Kek Tarifleri
Kolay Sütsüz Kek Tarifleri
Kolay Sütsüz Kek; bu tarifimiz de kolay ve masrafsız kek tariflerimiz arasındadır. Acil bir durumda pastasız kalmamak için evde her an bulunan malzemeler ile rahatlıkla yaparak sevdiklerinize sıcak bir çayla ikram edebilirsiniz.Kolay Sütsüz Kek Malze...
Pirinç Unlu Kek
Pirinç Unlu Kek
Pirinç unlu kek, özellikle çölyak hastalığı olan kardeşlerimizin tüketmesinde hiçbir sakınca olmayan bir kek tarifidir. Yediden, yetmişe herkes için faydalı olan pirinç unlu kek tarifimizi davet yemeklerinizin ardından, beş çaylarınızın yanında veya ...
Borcamda Kek
Borcamda Kek
Borcamda kek, inanılmaz derecede kolay yapılmakta ve pek çok kek kalıbının aksine kek hamuru pişerken tabanına yapışmamaktadır. Kalabalık gelecek misafirler için borcamda kek diğer kalıp keklere oranla daha bereketli olacağından tavsiye edilir. Borca...
Krem Şantili Islak Kek
Krem Şantili Islak Kek
Krem Şantili Islak Kek, Kendisini mutlu etmek isteyenler için lezzetli ve doyumsuz tadı ile damaklarda tat bırakacak şahane bir kek çeşidi olarak kolaylıkla hazırlayarak çay saatlerinizi şölene çevirebilirsiniz.Krem Şantili Islak Kek İçin Gerekli Mal...
Tiriliçe Tatlısı
Tiriliçe Tatlısı
Tıriliçe Tatlısı: Sütlü tatlıların en hafif ve lezzetli olanıdır. Balkan mutfağından Türk mutfağına kadar gelmiş bir lezzettir. Zahmetli gibi görünen bu tatlının yapımı oldukça basittir. Bilinmesi gereken birkaç püf noktasıyla pastaneden alınmış gibi...
Tepside Kek
Tepside Kek
Tepside Kek; Bildiğimiz en kolay kek tarifidir. Sabah kalvatısında bile beş dakikada hazırlayıp çayınız demlenene kadar pişirebilirsiniz. Çocuklarınıza da güzel bir kahvaltı süprizi olur. Ben tarifimi sütle ysptım ama eğer evinizse süt yoksa yerine a...
Karbonatlı Kek
Karbonatlı Kek
Karbonatlı kek, malzemesine katılan karbonatın kabartıcı özelliği ile pişirilen lezzetli bir kek çeşididir. Hanımlar arasında kekin kabarık olması görüntü açısından makul olacağından, pişirmeye çalıştığınızda kabarmayan kekleriniz için endişeleriniz ...

 

Kek Kaç Dakikada Pişer
Kek Kaç Derecede Pişer
Yumuşak Kek Tarifi
Kakaolu Sade Kek Tarifi
Pudingli Islak Kek
Kolay Sütsüz Kek Tarifleri
Pirinç Unlu Kek
Borcamda Kek
Krem Şantili Islak Kek
Tiriliçe Tatlısı
Tepside Kek
Karbonatlı Kek
Kalıp Kek Tarifi
Sütsüz Kek
Kek Nasıl Kabarır
Yaş Pasta Keki
Puf Kek
Küçük Kek
Cevizli Kek
Kuru Meyveli Kek
Sütsüz Havuçlu Kek
Sulu Kek
Soslu Kek
Tereyağlı Kek
Sade Kek Tarifi
Maden Sulu Kek
Jöleli Kek
Sebzeli Kek
Pekmezli Kek
Nişastalı Kek
Popüler İçerik
Kalıp Kek Tarifi
Kalıp Kek Tarifi
Kalıp kek tarifi, çay saatlerinizin vazgeçilmezi olan kekinizi kalıpta yapmaya ne dersiniz? Yumuşacık bir tat bu lezzeti mutlaka denemelisiniz. Üzerin...
Sütsüz Kek
Sütsüz Kek
Sütsüz kek, sütsüz kek kolay ve masrafsız kek tarifleri kategorisinde yer alan bir tariftir. Evde her an bulunan malzemeler ile kolaylıkla yaparak sev...
Kek Nasıl Kabarır
Kek Nasıl Kabarır
Kek yapmak bayanlar arasında marifet işi olarak kabul edilir. Çünkü kek yapmanın da bir usulü vardır. Her kadın güzel kek yapamaz. Kek yapmak kadar kı...
Yaş Pasta Keki
Yaş Pasta Keki
Yaş Pasta keki, (pandispanya) birçok tarifi vardır bu tariflerle de evde çok güzel yaş pastalar yapabilirsiniz. yaş pasta hamurunuzun çökmemesi için d...
Puf Kek
Puf Kek
Puf kek hafif ama son derece lezzetli ve hoş görünümlü atıştırmalık hazırlamak isteyenler için en güzel tariflerdendir. Hazırlanışı da son derece basi...
Küçük Kek
Küçük Kek
Küçük kek; kendi el emeğiniz olan bu keklerin yapımı oldukça basittir. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tarifi misafirleriniz geldiğinde rahatlı...
Cevizli Kek
Cevizli Kek
Cevizli kek, hem lezzetli hem de sağlık açısından faydalı kek tarifleri arasında yer alır. Ceviz içerdiği vitaminler açısından tüketilmesi gereken bes...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kek Kaç Dakikada Pişer
Kek Kaç Derecede Pişer
Yumuşak Kek Tarifi
Kakaolu Sade Kek Tarifi
Pudingli Islak Kek
Fanli Firin Mi Degil Mi?
Kek Kalıbında Kek
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Fanli Firin Mi Degil Mi?
Kek Kalıbında Kek
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024