Sünger kek için gerekli malzemeler;
- 3 su bardağı elenmiş buğday unu
- 3-4 tane yumurta
- 1 su bardağı sıvı yağ (fındık yağı bu keke çok yakışıyor)
- 1 limon kabuğu rendesi
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı soğuk süt
- 2 yemek kaşığı kakao tozu
- 1 çay kaşığı vanilya esansı
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Kreması için;
- 50 gr bitter çikolata (benmari usulü eritilmiş)
- 200 gram tereyağı (oda ısısında)
- 300 gram pudra şekeri
- 2 yemek kaşığı krema
- 1 paket vanilya
Sünger kek yapılışı;
Sünger kekimizin yapım aşamasına geçmeden önce pişireceğimiz fırının ayarını açalım ve fırının içerisini bu sayede ısıtalım. Fırınımızı burada 170-175 dereceye ayarlamamız yeterli olacaktır. Ardından yumurta ile toz şekeri çukur bir kabın içerisin de birleştirelim ve krem kıvamını alana kadar bir el blendrı ile çırpalım. İstediğimiz kıvama gelen karışımın içerisine sıvı yağını ağar, ağar ilave edelim ve her seferinde karıştıralım
Rende yapılmış limon kabukları ile beraber vanilyayı çukur kabımızın içerisine alalım ve çırpma işlemini 3-4 dakika kadar sürdürelim. Akabinde kabartma tozu ile birlikte unu karıştıralım ve kek harcımızın içerisine ilave edip karıştıralım. Tüm malzemeyi karıştırma kabının içerisin de buluşturduktan sonra çırpıcı ile güzel bir şekilde çırpalım. İstenilen kıvama gelen kek hamurunu yağladığımız fırın tepsisinin içerisine boca edelim ve hamuru tepsiye özenli bir şekilde yayalım.
Önceden ısıtmak için ayarını açtığımızın fırının içerisine sünger kek hamurumuzu gönderelim ve pişmeye bırakalım. Yeterli kıvam da pişen kekimizi fırından alalım ve soğuması için tezgahın üzerine alıp bekletelim. Burada kekin piştiğini anlamak için önemli bir püf nokta; kekin içerisine çatalın tutulan kısmını batıralım ve ucuna hamur bulaşıp bulaşmadığına bakalım. (Eğer temiz çıkmış ise kekin istenilen kıvamda piştiği anlamını taşır))
Kekimiz soğuduktan sonra tepsinin içerisinden ters çevirerek çıkartalım ve kek ile aynı ölçü de olan bir servis tabağına alalım.
Kreması için verilen malzemeleri bir kabın içerisine alalım ve çırpıcı ile karıştıralım. Kremanın iç malzemesi iyice eridikten sonra soğumuş olan kekimizin üzerine sürelim ve servis tabaklarına dilimleyerek sunum yapalım.
Afiyet olsun...
Yayınlanma Tarihi : 16.02.2014 22:35:18