{ "title": "Çatal Kek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/catal-kek.jpg", "date": "21.01.2024 01:32:13", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Çatal Kek, özellikle bayanların gün toplantılarında ve arkadaş davetlerinde çokça yapılan ve sevilerek tüketilen kekler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Çatal kek yapımının diğer keklere oranla biraz daha zahmetli olduğu bilinmektedir. Fakat çatal kek yapımı zahmetli olsa da yemesi bir o kadar güzel bir kek tarifidir. Evlerimizde ağırlanan misafirlere sunulan ikramlık çatal kek ayrıca akşam çay saatlerinde ev halkının da beğenerek ve severek yediği bir kek çeşididir.

Çatal Kek malzemeleri
Çatal Sosu için
Kreması için
Çatal Kek Nasıl Yapılır?

Mükemmel bir çatal kek için ilk önce yapılacak olan hazırlanan yumurta ve toz şekeri iyice birbirine karışana ve özleşene kadar çırpılarak köpük, köpük olması sağlanır. Bütün keklerde olduğu gibi çatal kekte de püf nokta olarak kek ustaları malzemelerin karışması işleminin özel bir titizlikle yapılması gerektiğini söylemişlerdir. Bu sebepledir ki güzel bir çatak kek yapmak için malzemeler büyük bir titizlikle hazırlanmalıdır. Çatal kek için karıştırılan yumurta ve toz şeker üzerine sıra ile önce sıvı yağ, süt ve un eklenerek karışım çırpılmaya devam edilir. Daha sonra çatak kekin keki için hazırlanan kabartma tozu da eklenerek kek hamuru kulak memesi kıvamına gelene kadar eğer mikser var ise mikser yardımı ile karıştırılır ve daha sonra çatak kek hamuru önceden alt kısmı yağlanan fırın tepsisine dökülür ve yemek kaşığının arkası ile çatak kek hamurunun fırın tepsisine eşit şekilde yayılması sağlanır.

Ve son olarak hazır olan kek hamuru önceden 180 derecede ısıtılmış fırın içerisine konularak pişirilir. Çatak kek hamurumuz fırında pişirilmeye bırakıldıktan sonra çatak kek için hazırlanan toz şeker, su ve kakao bir tencere içerisine alınarak ocakta karıştırılarak kulak memesi kıvamında pişirilir. Pişirilen çatak kek sosu bir kenara alınarak başka bir tencerede çatal kekin kreması hazırlanır. Çatal kekin kreması hazırlığında ise hazırlanan süt, şeker ve un tencere içerisinde karıştırılarak aynı sosunda olduğu gibi kulak memesi kıvamına gelene kadar pişirilir ve soğuması beklenir. Soğuyan çatal kek kreması içerisine krem şanti ilave edilerek mikser ile krema beyazlaşıncaya kadar karıştırılır. Son olarak hazırlanan kek biraz soğuduktan sonra bir çatal yardımı ile bazı yerlerinden delinir ve ılık halde olan kek üzerine ılık duruma gelmiş olan çatal kek sosu eşit şekilde dağıtılarak dökülür. Kek üzerine dökülen sos iyice kekin içerisine işledikten sonra çatal kek üzerine hazırlanan ve ılık hale gelen kreması da yine eşit şekilde sürülür. Çatal kekiniz servise hazırdır. Son olarak isteğe bağlı hazırlanan çatal kek üzerine damla çikolata parçaları ya da renkli şeker serpilerek süslenebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }