{ "title": "Dereotlu Kek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/dereotlu-kek.JPG", "date": "21.01.2024 15:36:27", "author": "Binalp", "article": [ { "article": "Dereotlu kek, içine yumurta, sıvı yağ, yoğurt, un, peynir ve dere otu koyularak yapılan bir tuzlu kek türüdür. İçinde kullanılan malzemeler ile protein, kalsiyum ve vitamin değerleri oldukça yüksektir. Faydalı ve lezzetli olan bu kek görüntü olarak da hoş bir kek olur. Dere otunun koku ve tadı keke farklı bir önem verir. Dereotlu kek kolay hazırlanan ve yapılabilen bir tariftir.

Dereotlu Kek Malzemeleri
Dereotlu Kek Nasıl Yapılır?

Dereotlu kek yapımında kullanılacak yoğurt ve yumurtalar buzdolabından çıkartılır ve oda ısısında bekletilerek ılık olması sağlanmalıdır. Yaklaşık olarak 3- 4 bekletilmesi yeterli olacaktır. Derin bir kâse içine yumurtalar kırılır ve mikser yardımı ile çırpılır. Mikserin yüksek ayarı ile kısa süre de yumurtalar çırpılır ve köpükler oluşturulur. Yumurtalar köpürünce üzerine sıvı yağ eklenir ve çırpılmaya devam edilir. Yoğurt da ilave edip bütün sıvı malzemeyi iyice çırpalım. Dere otu yıkanıp ayıklanır ve ince ince kıyılır. Aynı şekilde maydanoz da kıyılarak dere otu ile karıştırılır. Kek malzemesine kek malzemesine ilave edilerek karıştırılır. Beyaz peynir ile kaşar peynir rendelenir ve harmanlanır. Peynir karışımı da kek malzemesine eklenir. Üzerine pul biber ve tuz serpilir ve tahta kaşık ile karıştırılır. Kullanılacak tuz miktarı peynirin tuz oranına göre belirlenir. Unu ayrı bir kap içerisine elenerek kabartma tozu ile harmanlanarak karıştırılır. Unu yavaş yavaş dereotlu kek malzemesine ilave ederek bir taraftan da karıştıralım. Tahta kaşık ile karıştırarak topaklanmalar ezilir ve pürüzsüz bir hamur elde edilir.

İsteğe göre fırın tepsisi veya kek kalıbı kullanabiliriz. Kek kalıbını margarin ile yağlayıp üzerine hafifçe un serpelim. Hazırladığımız dereotlu kek hamurunu yavaşça kek kalıbına dökelim. Dereotlu kek hamuru koyu kıvamda olduğu için dökülünce kalıp içinde çabuk yayılmayacağı için elimizle kalıbı sallayarak hamurun yayılmasını sağlamalıyız. Son olarak dereotlu kekin üzerine bol miktarda susam ve çörek otu serpilir.

Daha önceden ısıtılmış fırında 180 derece sıcaklıkta dereotlu kek pişirilir. Yaklaşık 30-35 dakika sonra dereotlu kekin üzeri kızarır ve pişmiş olur. Derotlu kek piştikten sonra fırından çıkartılır ve soğuması için bir kenara alınır. Soğuduktan sonra kalıp ters çevrilerek dereotlu kek çıkartılır ve dilimlenir.

Dereotlu kek servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }