{ "title": "Ebruli Kek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/ebruli-kek.jpg", "date": "19.01.2024 06:38:37", "author": "Nafize", "article": [ { "article": "Ebruli kek, şekil verilirken ebru sanatından yararlanılarak yapılan bir kek türüdür. Kakaolu ve sade kek karışımı ebru sanatındaki gibi farklı bir görünüm alır. Kek içinde kullanılan yumurta, süt, şeker ve sıvı yağ gibi malzemeler besin değeri yönünden besleyici ve enerji vericidir. Ayrıca kakao da kullanılarak çikolata sevenlere özel bir tat oluşturulmuştur. Ebruli kek şekil olarak her zaman bütün davet ve misafirlerimize rahatlıkla sunabileceğimiz şık bir kek olur. Ayrıca kürdan ile şekil verirken bu sanatı yapma zevkini de yaşamış oluruz. Hoş bir şekil ve görüntü oluşunca bu sanatının önemini bir kez daha vurgulamış oluruz. Yaparken zevk alınan yapımının da kolay olduğu bir kek tarifidir.

Ebruli Kek Malzemeleri
Ebruli Kek Nasıl Yapılır?

Derin ve geniş bir karıştırma kabı alıyoruz. Yumurtaları yaklaşık 4-5 saat önce buzdolabından çıkartıyoruz çünkü oda sıcaklığında olması gerekiyor. Yumurtalar soğuk olarak kek içine koyulursa kek fazla kabarmaz. Karıştırma kabının içine yumurtaları kırıp üzerine toz şeker ekliyoruz. Toz şer eriyip yumurtalar köpürene kadar çırpıyoruz. Mikser yardımı ile en yüksek ayarda çırpabiliriz. Koyu krema kıvamın alınca üzerine sıvı yağ ile süt ekleyip çırpmaya devam edelim. Unu ayrı bir kap içine eleyerek kabartma tozu ve vanilya ekleyelim. Hepsini karıştırarak harmanlayalım. Kek malzemesine yavaş yavaş unu ekleyerek karıştıralım. Hazırlanan kek hamurunu iki ayrı kaba eşit olacak şekilde bölelim. Hamurlardan bir tanesinin içine iki yemek kaşığı unu ilave ederek karıştıralım. Diğer hamura da üç yemek kaşığı kakaoyu ekleyelim ve karıştıralım. İki ayrı kek hamurunu bir kenara alalım.

Ebruli kek yapımında daha rahat şekil verebilmek için yuvarlak bir fırın tepsisi veya borcam tepsi kullanabiliriz. Tepsiyi margarin ile yağlayıp üzerine hafifçe un serpiyoruz. Tepsinin tam ortasına iki yemek kaşığı kakaolu kek hamurundan koyuyoruz. Kakaolu kek hamuru biraz açılıp yayılınca ortasına sade kek hamurundan iki yemek kaşığı döküyoruz ve yine o da biraz yayılınca tekrar kakaolu kek hamuru döküyoruz. Bu şekilde yaparak her iki kek hamurunu da bitirinceye kadar tepsiye döküyoruz. Hamurlar bitince tepsi içinde kakaolu ve sade daireler şeklinde çizgiler oluşur. Elimize bir kürdan alarak ebru sanatını yapmaya geçebiliriz. Bunun için kürdanı fazla derine batırmadan yüzeyden çizgiler atmamız gerekiyor. Tepsinin kenarından başlayıp ortaya doğru çizgi yapıyoruz. Daha sonra da ortadan kenara doğru çizgi oluşturuyoruz. Bir çizgi kenardan ortaya doğru, bir çizgi ortadan kenara doğru olacak şekilde bütün tepsiye çiziler oluşturuyoruz. Bu çizgilerin aralarını yaklaşık ikişer cm. Gibi yapabiliriz. Tepsinin şekil verme işlemi de bitince tam bir ebru görüntüsü verir.

Ebruli kek pişireceğimiz zaman fırını önceden açıp ısıtıyoruz. Sıcak fırına koyduğumuz zaman daha iyi kabaracaktır. Önceden ısıtılmış 180 derece sıcaklıktaki fırına koyuyoruz. Yaklaşık olarak 40 dakika sonra ebruli kek pişmiş olur. Ebruli kekin pişip pişmediğini anlamak için kürdan batırarak kontrol edebiliriz. Kek içine batırdığımız kürdan ıslak ise pişmemiş yok kuru ise pişmiş demektir.

Ebruli kek pişince fırından çıkartılır ve bir kenara alınarak soğuması beklenir. Daha sonra da dilimlenerek servise hazırlanır. Tepsi içindeki o harika ebru görüntüsü kek dilimlendiği zamanda aynı şekilde kek diliminde de vardır.

Afiyet olsun.
" } ] }