{ "title": "Fincanda Kek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/fincanda-kek.jpg", "date": "21.01.2024 16:49:40", "author": "Durul", "article": [ { "article": "
Fincanda kek tarifi ile konuklarınızı şaşırtabilirsiniz. Lezzetinin mükemmelliği ile sunumun şıklığı birleşince ortaya çıkan inanılmaz görüntü herkesi bu tarife karşı hayran bırakabilir. Özellikle fincan da sunum yapılması ve üzerinden akan çikolata şelalesi bu keki diğer keklerden ayıran en büyük özelliği olmuştur. İçerisinde yumurta ve süt bulunması münasebetiyle proteinli bir kek tarifidir. Alıştığımız fırında pişen kek tariflerinin aksine buharda pişiyor olması nedeniyle oldukça da yumuşak bir lezzettir.

Fincanda kek tarifi için malzemeler

Keki için
Üzeri için
Fincanda kek nasıl yapılır?

Kekin iyi kabarması için ilk olarak yumurtaları tek başına çırpalım ve arkasından toz şekeri ilave edip çırpma işlemini bir müddet daha devam edelim. Köpük kıvamını alan karışımın içerisine un, süt ve kakao takviyesi yapıp tekrar çırpalım. Son olarak içerisine 1 yemek kaşığı un ile kabartma tozunu karıştırıp ekleyelim ve 3 dakika kadar çırpma işlemini sürdürelim.

Pürüzsüz bir kek kıvamı alan karışımı içerileri yağlanmış kahve fincanlarının içerisine birer küçük kepçe ölçüsünde koyalım. Fincanların yarılarına gelecek kadar karışımdan ilave edelim ve pişmesi için tencerenin içerisine yerleştirelim. Tencerenin yarısına kadar sıcak su ilavesi yapalım ve tencerenin ağzını bir bez ile kapatalım. Tencereyi ilk olarak yüksek ateşe alalım ve kaynamaya başladığında ocağın altını kısalım. Kısık ateşte yaklaşık 25-30 dakika kadar kekleri fincanların içerisinde pişirelim. Pişme aşamasında tencerenin kapağını açmamaya özen gösterelim. Eğer tencerede bulunan ve kekin pişmesini sağlayan su kaynamaya başladığında tencerenin kapağını ve üzerinde bulunan bezi açarsanız kekiniz kabarmayabilir. Bu aşama da tencerenin kapağının açılmaması ve buharının dağılmaması gerekiyor. Kekin pişmesi için 25 veya 30 dakika yeteli bir süre oluyor. Daha fazlası kekin sert olmasına verilen sürenin daha az olması ise içerisinin hamur olmasına neden oluyor.

30 dakikanın ardından ocağın altını kapatalım ve tencerenin kapağını açmadan ağzı kapalı kalacak şekilde 10 dakika kadar bekletelim. 10 dakika geçtikten sonra tencerenin içerisinden fincanları alalım ve sıcakken üzerlerine çikolata sosu gezdirelim. Bu aşamada çikolata sosu kullanmak yerine bitter çikolata parçasını keklerin üzerlerine birer dilim şeklinde yerleştirebilirsiniz. Sıcak kekin üzerinde çikolatalar erime gösterecektir. Çikolatalar eridikten sonra ve süsleme işleminin tamamlanmasının ardından kekleri fincanları ile servise sunum yapalım.

Not; eğer isterseniz kekelerin üzerlerine krem şanti veya hazır pasta kreması sıkıp süslemeler yapabilirsiniz. Bilhassa özel günlerinizde bu keki konuklarınıza yapmayı düşünüyorsanız sıkma torbasının içerisine beyaz krem şanti hazırlayın ve yerleştirin. Ardından fincanların içerisinde olan keklerin üzerlerine değişik şekiller de krem şanti sıkıp görselliğini arttırın.

Afiyet olsun.
" } ] }