{ "title": "Gazozlu Kek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/gazozlu-kek.jpg", "date": "18.01.2024 23:53:49", "author": "Özgüneş", "article": [ { "article": "
Gazozlu kek, serinlemek için tüketilen gazozun eşsiz lezzeti ile buluşan, hazırlaması pratik, muhteşem bir tat. Değişik bir lezzet istiyorsanız gazozlu keki mutlaka denemelisiniz. Özellikle bir fincan kahve ile ikram edildiğinde ağızda dağılan lezzeti ile vazgeçemeyeceğiniz kek tarifleri arasında yer almaya hak kazanacak nitelikte bir kek tarifidir.

Gazozlu Kek İçin Malzemeleri
Gazozlu Kekin Sosu için
Gazozlu Kekin Nasıl Yapılır?

Gazozlu kekten istenilen sonucu alabilmek için bütün malzemelerin en az 3-4 saat oda sıcaklığında bekletilmesi gerekir. Kekimize oda sıcaklığında beklettiğimiz tereyağımızı çukur bir karıştırma kabına alarak başlayalım. Tereyağımızı elimizle iyice erittikten sonra üzerine toz şekerimizi ilave ederek, akışkan bir kıvam alıncaya kadar mikser ile çırpalım. Kıvam alan şeker ve tereyağının üzerine yumurtalarımızı teker teker kıralım ve yağ yumurtaları yiyene kadar çırpmaya devam edelim. Yaklaşık 20 dakika kadar çırpılması gerekmektedir. İyice çırptıktan sonra üzerine vanilyayı ilave ederek çırpma işlemine devam edelim.

Gazozumuzu bu aşamada karışıma yavaş yavaş ilave ederek mikserin son hızında malzemeler homojen bir şekilde karışana kadar 5 dakika hiç durmadan çırpalım. Artık unumuzu ve kabartma tozumuzu da malzemelere ilave ederek son kez tahta kaşık ile karıştıralım. Kekimizi pişireceğimiz kalıbı yağlayarak un ile tüm kalıbı unlayalım. Kalıpta ki fazla unu aldıktan sonra elde ettiğimiz kek hamurunu kalıba düzgün bir şekilde dökelim ve kalıbı sallayarak hamurun iyice yayılmasını sağlayalım. Kekimizde gazoz nedeni ile oluşan kabarcıkların geçmesi için 3-4 dakika bekledikten sonra, önceden ısıttığımız 175 derecelik fırına alarak 50 dakika kadar pişirelim. İlk yarım saat fırının kapağını hiç açmamamız gerekmektedir. Aksi halde kekimiz istediğimiz ölçülerde kabarmaz ve istediğimiz sonucu alamayız. Kekimizin pişip pişmediğini orta kısmına kürdan batırarak anlayabiliriz. Batırdığımız kürdan keke bulaşmadan çıkarsa kekimiz hazır demektir.

Pişen keki fırından alarak soğuması için bir kenara bırakalım. Kekimiz soğurken üzeri için gerekli olan sosu hazırlamaya başlayalım. Çukur bir kabın içine gazoz, portakal suyu ve yarım su bardağı toz şekeri ekleyerek şeker eriyinceye kadar karıştıralım. Kekimizin tam olarak soğuduğundan emin olduktan sonra kekimizi fırın tepsisine ters çevirerek çıkaralım. Kek kalıbını güzel bir şekilde yağlanmış ise kek hiç zorlanmadan kalıptan düşecektir. Hazırladığımız gazozlu sosu bir kaşık ya da kepçe yardımı ile kekin her yerine eşit olacak şekilde dökelim. Kekimiz gazozlu sosu tam olarak emdikten sonra hazır olacaktır. Dilimleyerek misafirlerinize alternatif ve pratik bir tarif olan gazozlu keki bir fincan kahve ya da çay ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }