{ "title": "Havuçlu Cevizli Kek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/havuclu-cevizli-kek(1).JPG", "date": "21.01.2024 06:14:01", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Havuçlu cevizli kek, Ülkemizde ve dünyada belirli alanlarda ve önemli miktarlarda üretilen, tüketilen havuç, bir besin kaynağıdır. Havucun birkaç çeşidini bulmak mümkündür. Bunlar; kırmızı havuç, siyah havuç, beyaz havuç ve turuncu havuçlardır. Ülkemizde en çok tercih edilen havuç türü; turuncu havuçtur. A vitamini bakımından zenginlik gösteren havuç, göz sağlığımız içinde ilk akla gelen besindir. Havucun vücudumuzda birçok bölgeye faydası vardır. Mesela, karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. Enerjisi yüksek bir besindir. Bunun yanı sıra lif yönünden zengin olması nedeniyle, bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar. Havuç sebzesini çiğ ve kabuklu olarak tüketmekte vücudumuza faydası çoktur.

Havucun cinsel gücü de artırdığı bilinir. Ayrıca hafıza kaybı ve unutkanlığı karşıda koruyucudur. Eğer havuçtan tedavisi için faydalanmak istersek, havuç kürünü tercih etmemiz daha etkili olacaktır. Havuç özellikle de deri ve akciğer kanserine karşı mükemmel bir kalkan görevi görmektedir. Havucun A vitamininden büyük oranda vücudumuza kazandırmak istiyorsak, havucun suyunu sıkarak içerisine iki damla sıvıyağ damlatalım ve sonrasında tükettiğimiz vakit daha etkili bir sonuç elde etmiş oluruz. Çünkü böyle yaparak vücudumuz tarafından emilmesi işlemini hızlandırmış oluyoruz. Havucu genellikle salatalarda ve bazen de yemeklerde kullanmayı tercih ederiz. Fakat artık bilinenin aksine tatlılarda da kullanılır hale geldi. Özellikle havuç sevmeyen kişiler için bu tarif kaçınılmazdır. Lezzetiyle konuşturacak ve havucu sevmeye başlayacaksınız.

Ceviz ise ülkemizin batı kesimi olmak üzere hemen hemen çoğu bölgelerimizde yetiştirilmesi mümkündür. Cevizin insan sağlığı açısından önemi büyüktür. Özellikle kolesterolü kontrol altında tutmak, damar tıkanıklığını önlemek ve hafızayı güçlendirmek adına mükemmel bir kabuklu kuruyemiştir. Cevizi sevmeyen yoktur ve girdiği bütün yiyeceklere lezzetini fazlasıyla verir. Kekimizden de anlaşılacağı gibi havuç ile cevizin uyumu kaçınılmaz güzelliktedir. Evlerimizde sürekli yapılan keklerimize yeni bir tat katmak adına güzel bir tarif. Tam bir enerji deposu. Çocuklarımız bu keke bayılacaklar ve akşam çayına misafirlerimize ikram gönül rahatlığı ile ikram edebileceğimiz çok lezzetli bir tariftir.

Havuçlu cevizli kek için gerekli malzemeler
Havuçlu Cevizli Kek Nasıl Yapılır?

Derin bir kabımıza üç tane yumurtalarımızı kıralım ve ardından bir su bardağı şekerimizi üzerine dökerek çırpma teliyle veya mikser yardımıyla köpürene kadar çırpalım. Ardından sıvıyağımızı, yoğurdumuzu ekleyelim ve karıştıralım. Şimdi ise yıkayıp rendelediğimiz havuçlarımızı karışımın içerisine dökelim. Daha sonra kabartma tozunu ve vanilini una katarak, karışımımıza ekliyoruz ve en son olarak da ayıklanıp, robottan istenilen büyüklükte çekilen cevizleri kek hamuruna ekliyoruz. Tahta kaşıkla son kez karıştırdıktan sonra, 180 derecelik fırında 40 dakika kekimizi pişiriyoruz. Fırında kekimiz pişerken, fırın kapağını hiç açmamaya özen gösterin. Aksi halde kekimizi kabarmasını engellemiş oluruz. Fırından çıkardığımız kekimizi dilediğinizce servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

" } ] }