{ "title": "Havuçlu Kek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/havuclu-kek(1).JPG", "date": "20.01.2024 15:54:48", "author": "Nurdanay", "article": [ { "article": "
Havuçlu kek, havuç bir sebze olmasına rağmen kekin içine oldukça yakışıyor. Kış aylarında en fazla tüketilen sebzeler arasında yer alır. Sağlıklı beslenme için doktorların ısrarla tavsiye ettiği bu sebzenin suyunu içebileceğiniz gibi, yemeklerde, salatalarda ve kek gibi tatlılarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. İçeriğinde bulunan zengin mineraller ve vitaminlerin vücuda sayılamayacak kadar çok faydası var. Yalnız şeker hastalarının dikkatli tüketmesini öneririz. Çünkü içeriğinde bulunan şeker oranı oldukça yüksek bir sebzedir. Hazırlayacağınız havuçlu kekin çay saatlerinin vazgeçilmezi olacağını tahmin ediyoruz. Kekin içerine koyduğunuz havucun lezzeti farklı olmasını sağlıyor. Kekimizin tarifine başlamadan önce dilerseniz havucun faydalarına biraz değinelim.

Havucun faydaları nedir?
Havuçlu kek yapımı için püf noktaları nedir?

Öncelikle her kekte olduğu gibi kek yapımında kullanacağınız malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekir. Bu sebeple malzemelerinizi önceden dışarıya çıkarmalısınız. Malzemelerin hepsini kullanacağınız tezgâhın üzerinde hazır bulundurun. Hazırlamaya başladığınız kekinizin malzemelerini iyice çırpmalısınız. İstediğiniz gibi kabarık bir kek yapmak istiyorsanız bu detaya dikkat ediniz. Yumurta aklarını ve yumurta sarılarını ayrı olarak çırpmak, kekin kabarması için önerdiğimiz yollardan biridir. Bu şekilde biraz daha fazla oyalayıcı olsa da sonuçtan memnun kalacağınız düşünüyoruz. Kekinizin içine limon kabuğu rendesi ya da limon suyu koyarak, kabarmasına yardımcı olunuz. Havuçlarınızı taze olanlardan tercih ediniz. Taze havuçlar daha sulu olacağından, kekinize yeteri kadar aromasını ve besleyici özelliğini yansıtacaktır. Kekin malzemelerini önce mikserle çırpmalı, unu ilave ettikten sonra tahta kaşık yardımıyla çırpmaya devam etmelisiniz. Bu işlemde kekin kabarmasında etkilidir. Unu mutlaka elemelisiniz. Elenen un havalanacağından, bu da kekin kabarmasına yardımcı olacaktır. Kekinizi fırınınızın alt rafında pişirmeli ve 20 dakika boyunca kapağını açmamalısınız. Bu süreden önce fırınınızı açarsanız, ısı değişimi olacağından kabaran kekiniz sönecektir. Fırın ısısını 175 derece olarak ayarlamalısınız. Yüksek ısıda pişirdiğiniz kekin içi pişmeyecektir. Kek kalıbınızı malzemenin miktarıyla doğru orantılı seçmeye özen göstermelisiniz. Yanlış tercih edilen kaplar, kekin ya ince olmasını ya da çok kabarıp dışarıya yayılmasını sağlayacaktır. Kekinizi soğumadan kesmeye çalışmamalısınız. Sıcak olarak kestiğinizde kekin dağılma olasılığı bulunmaktadır. Kekinizin pişme süresine dikkat ediniz. Fazla pişirdiğinizde kekinizin üzeri oldukça sert olacaktır.

Havuçlu kek için gerekli olan malzemeler
Havuçlu kek nasıl yapılır?

Kekinizin yapımına öncelikle yumurta aklarını bir kâsede kar gibi olana kadar mikserle çırpmakla başlayın. İçine bir su bardağı toz şekeri ilave ederek, çırpmaya devam edin. Başka bir kâsenin içinde yumurta sarıları ile bir su bardağı toz şekeri iyice çırpın. Çırpma işlemini toz şeker eriyene kadar devam ettirin. Yumurta sarısı ve toz şeker karışımının içine sıvı yağı ilave ederek, çırpmaya devam edin. Başka bir kâsenin içine havuç rendesini, limon kabuğu rendesini ve iri çekilmiş cevizleri koyarak karıştırın. Bunun içine öncelikle yumurta sarılarıyla yaptığınız karışımı ilave edin. Tabi bu arada çırpmaya devam edin. Sonra yumurta beyazı ve şekerle yaptığınız karışımı ilave edin. Elde etmiş olduğunuz bu karışımın içine, ayrı bir yerde karıştırmış olduğunuz elenmiş un, kabartma tozu, tarçın ve vanilya karışımını yavaşça ilave edin. Bu aşamadan sonra çırpmaya tahta kaşık ya da spatula ile devam edin. Bu işlem kekinizin kabarmasına yardımcı olacaktır. Kekin içinde kullandığımız toz şeker miktarını arzu ederseniz biraz azaltabilirsiniz. Tatlı kekten hoşlanmayanlar bunu tercih edebilir. Hazırlamış olduğunuz kek hamurunu, yağlamış olduğunuz kek kalıbına dökebilirsiniz. Önceden fırınınızı 175 dereceye ısıtarak, kek kalıbını fırının içine pişmesi için koyun. Yaklaşık olarak 35-40 dakika sonra kekiniz pişmiş olacaktır. Pişen keki fırının dışına alarak soğumasını bekleyin. Daha sonra servis tabağına alarak, sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }