{ "title": "İncirli Kek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/incirli-kek.jpg", "date": "20.01.2024 16:58:34", "author": "Doğanhan", "article": [ { "article": "İncirli kek, yapımında hemen her kekte kullanılan ve bunun yanında kuru incir başta olmak üzere çeşitli incir aromaları kullanılan bir kek çeşididir. İncirli kek tariflerinde genelde incir aroması olarak kuru incir kullanılır. Bunun dışında normal incir veya başka çeşitli incir aromalarının da kullanıldığı kekler olabilir, bu tamamen incirli kek yapacak kişinin becerisine ve deneyimine bağlıdır; ama kuru incir kullanılarak yapılan incirli kek çeşitleri herkes tarafından yapılabilecek ve en kolay bulunur malzemelerin olduğu çeşitlerdir. Biz burada başlıca iki incirli kek türünün tarifini vereceğiz:

1. Sade incirli kek

Sade incirli kek, tipik kek tarifine ek olarak, pişirilen kekin büyüklüğüne göre kuru incir aromasının da katıldığı incirli kek çeşididir. Süt, un, yumurta gibi gerekli malzemelerle beraber gerekli karışımlar elde edilir ve buna bir de kuru incir parçalanıp eklenir. En sonunda da incirli kek servis edilmeye hazır hale gelir. Sade incirli kek için gerekli malzemeleri ve yapılışını ayrıntılı olarak inceleyelim:

Sade incirli kek için gerekli malzemeler
Sade incirli kek nasıl yapılır?

İlk önce kuru incirler su içinde yeterli süre bekledikten sonra doğranıp ufak parçalara ayrılır. Daha sonra incirli keki hazırlamak için ilk önce yumurtalar bir kaba kırılır. Şeker de içine eklenir ve iyice çırpılır. Ayrı bir ortamda un, vanilya ve kabartma tozu karıştırılır. Bu karışım kıvama geldikten sonra ilk önce hazırlanan yumurta karışımına eklenir. Kesilen kuru incirler de son karışıma ekledikten sonra yeni elde edilen karışım da iyice karıştırılır. Bu, incirli kekin hammaddesi olacaktır. Daha sonra incirli kek hamuru kek kalıbına gerekli miktarda yağlanıp konur. Fırına konan incirli kek hamuru piştikten sonra soğumaya bırakılır. Soğuduğunda incirli kek servis etmeye hazır durumda olacaktır.

2. Muhallebili incirli kek

Bu incirli kek çeşidinin hazırlanışı diğerine göre biraz daha çetrefillidir. Fakat fazladan verilen uğraşa değer nitelikte lezzetli bir incirli kek ortaya çıkmaktadır. Muhallebili incirli kek hazırlanırken incirli kek ayrı, muhallebi ise ayrı hazırlanır. Daha sonra birbirine eklenir. Şimdi de muhallebili incirli kek için gerekli malzemeleri ve kekin hazırlanışını inceleyelim.

Muhallebili incirli kek için gerekli malzemeler
Muhallebi için gerekli malzemeler
Sos için gerekli malzemeler
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • 2-3 tatlı kaşığı hazır kahve
Muhallebili incirli kek nasıl yapılır?

Muhallebili incirli keki hazırlamak için ilk önce kek kısmı, tıpkı sadece incirli kekte olduğu gibi yumurtaların çırpılması, sırayla un, kabartma tozu, vanilya eklenmesi ve son olarak kuru incirlerin eklenip fırına verilmesi suretiyle hazırlanır. Kek pişip biraz soğuduktan sonra ise sos için hazırlanan kahve, şekeri su karışıma yeterli miktarda incirli kekin üzerine yayılır. Muhallebisini hazırlamak için ise hazırlanmış olan buğday nişastası, süt ve şeker bir tencereye konularak muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırılır. Sonrasında ise krema ilave edilerek gerekli kıvama gelince ocaktan alınır. Böylece muhallebili incirli kekin muhallebi kısmı hazır olacaktır. Bütün kısımlar hazır olduktan ve incirli kek-sos karışımı soğuduktan sonra muhallebi de bu karışımın üzerine dökülür. Son halini almış olan muhallebili incirli kek buzdolabında 3-4 saat soğumaya bırakılır. Daha sonra bu muhallebili incirli kekin üzerine kakao, fındık, ceviz, vs. Kuruyemişler ufalanıp serpilebilir. Muhallebili incirli kek görsel olarak daha güzel olacaktır. Bütün bu işlemlerden ve soğutmadan sonra muhallebili incirli kek servis etmeye hazır durumda olacaktır.
" } ] }