{ "title": "Kakaolu Kek Tarifi", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/kakaolu-kek-tarifi.jpg", "date": "21.01.2024 08:32:33", "author": "Yaveş", "article": [ { "article": "
Kakaolu kek, yapımındaki kolaylık açısından en çok tercih edilen kekler arasında yer almaktadır. Aniden gelen misafirlerinize çabucak hazırlayacağınız bu kekin malzemelerini kolaylıkla temin edebilir ya da evinizde bulunan malzemelerle kolayca hazırlayabilirsiniz. Şeker ve diyabet hastaları için az miktarda şeker yerine pudra şekeri kullanmanız ya da sakarin şekeri toz haline getirerek malzemeye katmanız daha hafif olacağını sağlayacağından rahatlıkla tüketmenize sebep olacaktır. Güzel pişmiş kekinizi rahatlıkla çıkarmanın yolu kek piştikten sonra altına ıslak bez koyarak ters çevirip bir müddet bekletip hafif ılıkken çıkarırsanız, kek parçalanmadan çıkacak ve sunumda gayet güzel olacaktır.

Ebegümecigiller familyasından olan çikolata yapımında kullanılan Kakao bitkisi, Tropik bölgelerde yetiştirilmektedir. Ilık iklimlerde düzenli yağmur alan bölgelerde yetişmektedir. Kakao ağacının tohumları hemen ya da bir süre sonrasında toplanarak kurutulur ve böylece tohumun acı tadı yok edilir. Kurutulan taneler un haline getirilerek yağı çıkarılır. Yeniden öğütülen tohumlardan Theobromin'in alkaloit adı verilen maddesinden kakao yağı elde edilirken, kakaonun tohumları da çikolata yapımında kullanılmaktadır.

Kakao'nun geçmişine bakmamız gerekirse Aztekler tarafından su ve baharatla karıştırılarak özel ayinlerde çikolata elde edilerek kullanılmaktadır. Avrupa'ya İspanyol İstilasından sonra getirilen kakaonun sütle karıştırılmasından sonra zirve çıkışı yapmıştır. Öğütülen kakao tozu sütle karıştırılıp kaynatılarak bugünkü çikolata elde edilmiştir. Kakao tozu ve yağı en faydalı besinler arasında yer almaktadır.

Bu kadar yararı olan Kakaolu Kek'in normal ve ıslak kek olarak iki alternatif tarifini sizde deneyebilirsiniz.

Kakaolu Kek'in Malzemeleri 10-12 Kişilik
Kakaolu Kek'in Nasıl Yapılır?

Kek yaparken yumurtaları özellikle oda sıcaklığında bekleterek malzemeye katmanız kekin kabarması için etkili yöntemlerden biridir. Eğer çift sarılı yumurta kullanacaksanız, undaki miktarı biraz daha arttırabilirsiniz. Oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurtaları şeker ile mikser yardımıyla yüksek ayarda iyice köpürünceye kadar yaklaşık 6-7 dakika kadar çırpın. Bu da kekin kabarması için etkili yöntemlerden biridir. Sıvı yağ ilave ederek 1-2 dakika daha karıştırmaya devam edin. Ardından yoğurdu ekleyerek 1-2 dakika kadar daha çırpmaya devam edin.

2 bardak un, kabartma tozu ve vanilyayı elekten eleyerek kaşık yardımıyla karıştırmaya devam edin. Bu aşamada mikser kullanılmaması gerekmektedir. Un ve kabartma tozu konulan karışımı fazla karıştırmamanız kabarık olmasını sağlayan yöntemlerden biridir.

Karışımı iki ayrı kaba dökerek, kaplardan birine kalan unu diğer kaptaki karışıma ise kakaoyu ekleyerek, kaşık yardımıyla iki karışımın birbirine karışmasını sağlayın. Önceden ısıtılmamış fırında 175 derecede 30-35 dakika kadar pişirin. İlk 20 dakikada fırının kapağını hiç açmayın. Bu da kekin kabarık olması için etkili yöntemlerden biridir. Sonrasında temiz çatal batırarak malzemenin bulaşmadığına ikna olduğunuzda kek pişmiş demektir.

Üzeri kızaran keki hemen fırından çıkarmayın. Önce fırının kapağını açarak ılınmasını sağlayın. Ardından tezgâhın üzerine ıslak bir bez örterek kalıbı ters çevirin böylelikle kek parçalanmadan çıkacaktır. Dilerseniz üzerini pudra şekerini süzgeçle birlikte kekin her tarafına yayılacak şekilde serperek servis edebilirsiniz.

Kakaolu Kek'i bir de Islak kek olarak da denemek isterseniz tarifini sizde deneyebilirsiniz. Şeker ve cevizle hazırlanan bir kek çeşidi olması sebebiyle diyabet ve şeker hastalarının dikkatle tüketmesi gerektiği de tavsiye edilmektedir. Misafirlerinize ve özel günlerinizde kolayca hazırlayabileceğiniz bu güzel kek çeşidinin malzemelerini de kolayca temin edebilir veya evinizde bulunan malzemelerle hazırlayabilirsiniz.

Kakaolu Islak Kek'in Malzemeleri
Kakaolu Islak Kek'in Nasıl Yapılır?

Derin bir karıştırma kabında sütü ve şekeri iyice köpürünceye kadar mikser yardımıyla çırpın. Karışıma eritip soğuttuğunuz margarini ve kakaoyu da ilave edip karıştırmaya devam edin. Elde ettiğiniz karışımdan bir su bardağını kenara ayırın. Karışımın kalanına diğer malzemeleri de ilave ederek karıştırmaya devam edin. Özel pasta altı kalıbınız varsa ya da küçük pasta kalıplarınız varsa ve kabarık olmasını istiyorsanız malzemeden 2 kaşık koyun. Eğer borcamda bütün bir kek olarak pişirmek isterseniz malzemeyi direk 30 cm. Genişliğinde ve 4 cm. Kalınlığında borcama dökerek de fırında pişirebilirsiniz.

Önceden ısıttığınız fırında 185 derecede 30-35 dakika kadar pişirin. İlk 20 dakikada fırının kapağını hiç açmayın. Sonrasında temiz çatal batırarak malzeme bulaşmadığında keklerin piştiğini anlayabilirsiniz. Kekleriniz pişip fırından çıkarttığınızda bir kürdan yardımı ile delikler açarak ayırdığınız kakaolu sosu üzerine dökün. Üzerini dövülmüş fındık parçalarıyla süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }