Kalburabastı, Tatlı Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir. Her yaş grubunun severek tükettiği bir yiyecektir. Bu kadar sevildiği içinde tatlı çeşitleri bizim mutfağımızda fazlası ile mevcuttur. Hatta tatlı o kadar çok sevilir ki tatlısı ile meşhur olan bir ilimiz bile vardır. Tatlı deyince elbette hepimizin aklına baklava, sarma vs. Gibi tatlılar gelir. Ancak bu kadar ağır olmayıp yapımı çok kolay ve tadı çok hafif olan tatlılarımız vardır. Bu tatlılardan bir tanesi ise kalburabastı tatlısıdır. Yapımı diğer tatlılara göre daha kolay olup tadı da diğerlerine nazaran daha hafiftir. Şimdi bu güzel lezzetin tarifi neymiş diye bakalım.
Kalburabastı için gerekli olan malzemeler
3-3.5 su bardağı un
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
125 gram margarin
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
İçi için gerekli olan malzemeler
2 su bardağı ceviz (İri kıyılmış)
1 tatlı kaşığı tarçın
Şerbeti için gerekli olan malzemeler
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
1-2 damla limon
Kalburabastı tatlısı için ilk olarak şerbetimizi hazırlayıp kapatıp soğuması için bir kenara alıyoruz. Daha sonra tatlımızın hamuru için oda sıcaklığında olan margarin, yumurta, sıvıyağ ve yoğurdu tam anlamı ile karışana kadar yoğuruyoruz. Yoğurulan karışımın içine 3 bardak unu ekliyoruz. Eğer hamur çok cıvık olursa birkaç kaşık daha un ekleyebilirsiniz. En son kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin ve tam anlamı ile karışana kadar yoğurmaya devam edin. Yoğrulan hamuru yarım saat kadar bekletin. En son olarak kevgir dediğimiz delikli kaşığı ters çevirin ve hamurdan ceviz büyüklüğünde alın ve kevgirin üzerine koyup eliniz ile bastırın ve içerisine cevizden bir miktar koyun. Tekrar aynı şekilde kevgirin üzerinde hamuru yavaş bir şekilde kapatın. Tüm hamuru aynı olacak şekilde yapın ve bir hamur kabına dizin. 200º ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan tatlıyı 1-2 dakika bekletin ve daha sonra soğuk şerbeti üzerine dökün.