{ "title": "Kalıpta Kek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/kalipta-kek.jpg", "date": "19.01.2024 16:55:11", "author": "Bilginer", "article": [ { "article": "
Kalıpta kek, ufak dokunuşlar ile biraz daha farklı hazırlanarak lezzet bakımından oldukça zenginleşen bir kek tarifidir. Farklı lezzetler ile tanışmak isteyenler mutlaka bu tarifi denemelidir. İçerisine kullandığımız meyvelerin aroması ile kalıpta kek herkesin favorisi olacak.

Kalıpta Kek Malzemeleri
Kalıpta Kek Nasıl Yapılır?

Kalıpta kek yapmak için oda sıcaklığında erittiğimiz 5 kaşık tereyağı ve toz şekerimizi karıştırma kabımıza alarak çırpmaya başlıyor Çırpma işlemini toz şeker eriyinceye kadar devam ettiriyoruz. Karışım krema kıvamı almalıdır. Ardından 3 tane yumurtayı ayrı bir kâsenin içinde köpürünceye kadar çırpıyoruz ve tağlı karışıma ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz.

Kuru malzemelerimizi hazırlamak için 1,5 su bardağı unu eleyerek çukur bir kabın içine alıyoruz. Üzerine tuz, kabartma tozu ve vanilyayı da eleyerek ilave ediyoruz. Bütün kuru malzemelerimizi kaşıkla güzelce karıştırıyoruz. Karıştırdığımız malzemeleri sıvı malzemelerimizin üzerine dahil ederek çırpıyoruz.

1 adet orta büyüklükte portakalımızı çeşmenin altında iyice yıkadıktan sonra rende ile kabuğunu rendeliyoruz. Ardından portakalımızın suyunu sıkarak kek harcımıza ilave ediyoruz. Bütün malzemeleri mikser kullanarak yaklaşık 5 dakika kadar çırpmaya devam ediyoruz. Kalıpta kek harcımızı kalıbımıza dökmeden önce kalıbımızı margarin ile güzelce yağlıyoruz. Yağladığımız kalıbımızı 1 çorba kaşığı un ile unlayarak fazla ununu silkeliyoruz. Tepsimizi de hazırladıktan sonra kalıpta kek hamurumuzu kalıbımıza döküyoruz ve kalıbı önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında pişmeye bırakıyoruz. Yaklaşık 40 dakikada pişecek olan kekimizin ilk yarım saatlik pişme aşamasında fırınımızın kapağını hiç açmıyoruz. 40 dakikanın ardından pişme testimizi uygulayarak pişen kekimizi fırından alarak oda sıcaklığında 40 dakika kadar dinlenmeye bırakıyoruz.

Kekimiz dinlenirken üzeri için jöle hazırlamaya başlayalım. 3 orta büyüklükteki elmalarımızı yıkayarak kabuklarını soyuyoruz. Soyduğumuz elmalarımızın çekirdeklerini temizleyerek robotta eziyoruz. Ardından ufak bir tencerenin içine 2 çorba kaşığı tereyağı ilave ediyoruz ve ezdiğimiz elmaların suyunu tereyağının üzerine boşaltıyoruz. Tenceremizi kısık ateşe alarak ılıtıyoruz. Harcımız ılıdıktan sonra yarım limon suyu ve pudra şekerini ekleyerek 30 dakika kadar pişiriyoruz. Hazır hale gelen jölemizi kalıptan çıkardığımız kekimizin üzerine döküyoruz. Kalıpta kekimiz artık servis için hazır. Dilimleyerek 1 fincan çay eşliğinde servise sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ufak dokunuşlar ile daha güzel ve kabarık kekler elde edebilirsiniz. Kekinizi daha lezzetli bir hale getirmek istiyorsanız hazırladığınız kek hamuruna ufak malzemeler ilave edebilirsiniz. Bu sayede kekiniz daha lezzetli olacak hem de besin değeri artacaktır. Peki kekinize ne tür malzemeler ilave edebilirsiniz?
Hazırladığınız kek hamuruna kuru kayısı ve üzüm gibi meyve kuruları ekleyebilirsiniz. Bu tür meyveler lif yönünden zengin olduğu için bağırsakları daha iyi çalıştırarak hazmı kolaylaştıracaktır. Bu tür meyveler sayesinde kekinizi hazırlarken kullanacağınız toz şeker miktarını da azaltabilirsiniz. Kullandığınız meyveler sayesinde kekinizi doğal şeker ile hazırlamış olursunuz.
" } ] }