{ "title": "Karbonatlı Kek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/karbonatli-kek.jpg", "date": "21.01.2024 22:50:43", "author": "Nurveren", "article": [ { "article": "
Karbonatlı kek, malzemesine katılan karbonatın kabartıcı özelliği ile pişirilen lezzetli bir kek çeşididir. Hanımlar arasında kekin kabarık olması görüntü açısından makul olacağından, pişirmeye çalıştığınızda kabarmayan kekleriniz için endişeleriniz karbonat sayesinde yok olacaktır. Kek, börek gibi mamullerin yapımında kullanılan karbonatın kabartma özelliği dışında pek çok yararı bulunmaktadır. Dişleri beyazlatmada, koltuk altı kokularını gidermede, temizlenecek yüzeylere sürüldüğünde lekeleri çıkarmada, sulandırılarak kullanıldığında güneş yanıklarının acısını dindirmede, kuruyan ve çatlayan ayaklara masaj yapıldığında, saçlarınızda kepek sorununu gidermede etkili olan karbonatın yine de kimyasal bir madde olduğu unutulmamalı, unlu mamullere kattığınızda aşırıya kaçmamalısınız.

Karbonatlı Kek Malzemeleri 10-12 Kişilik
Karbonatlı Kek Nasıl Yapılır?

Oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurtaları kullanmanız kekin daha kabarık olmasını sağlayacaktır. Derin bir karıştırma kabında önce yumurta ve şekeri iyice köpürünceye kadar çırpıcı yardımıyla çırpın. Sırasıyla yoğurt ve sıvı yağı ekleyerek karışımı çırpmaya devam edin. Yumurtanın büyüklüğüne göre unun kıvamını bir bardak kadar arttırabilirsiniz. Un ve limon suyuyla karıştırdığınız karbonatı da karışıma ekleyerek çırpma işleminin son aşamasını da tamamlayın.

Kakaolu yapmak isterseniz yağladığınız kek kalıbına karışımın yarısını dökün ve diğer yarısına da kakao ekleyerek karıştırıp kalıba öyle dökün. Kalıbı tezgâhta 3 kere yere vurun, hava kabarcıklarını yok edin. Önceden ısıtılmış fırında 180-190 derecede 40 dakika kadar pişirin. İlk 20 dakikada fırının kapağını açmayın. Bu işlem fırının içindeki sıcaklığın azalmayarak kekin tam kıvamında kabarmasında etkili olacaktır. Çatal yardımıyla kontrol ettiğiniz malzeme, çatala bulaşmıyorsa kekiniz pişmiş demektir. Dilerseniz üzerine süzgeç yardımıyla pudra şekeri serpiştirerek şık sunumla birlikte servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }