{ "title": "Kek Kaç Dakikada Pişer", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/kek-kac-dakikada-piser.JPG", "date": "20.01.2024 03:17:08", "author": "Safevi", "article": [ { "article": "
Kek kaç dakikada pişer, keklerin yapımı ve malzemesi kadar, pişme süreside lezzetlerine ve görünümüne etki etmektedir. Elektrikli, gazlı fırınlarda pişirilebildiği gibi mikrodalga fırınlarda da kek pişirilebilir. Mikrodalga fırın kızartma yapamayacağı için pişirilecek keklerin kakaolu ya da renkli olması tercih edilmelidir. Kek yapılıyorsa kalıp veya tepsi kullanımına göre süre değişebilir. Kalıpta yapılan kekin pişmesi tepsiye göre uzun sürer. Pişme sürelerini kullanma kılavuzuna göre seçilir.

Kek kaç dakikada pişer, araştırıp, püf noktalarıyla birleştirerek sizlere fayda sağlayacağını umut ederek bilgilendirelim. Kaliteli bir kek kalıbı için, mümkünse silikon olsun. Kullanacağınız unu mutlaka eleyin. Yumurta ve şeker aşamasında uzun süre, kabartma tozu katıldıktan sonra ise çok az çırpmak. Fırının önce orta kabarma olunca alt rafına geçirmek. Önce yüksek sıcaklıkta kabarma gerçekleşince ısıyı düşürmek mesela, 180 sonra 150 gibi. İçinin pişip pişmediğini anlamak için bir kürdan batırarak kontrol edebiliriz. Fırının derecesi yüksek olursa dışı birden pişer, içi cıvık olur. Fırın derecemiz mutlaka 150-170 arası olacak. Ön ısıtma da fazla olmayacak. Keklerde, ilk 20 dakika kapağı açılmaz. Ortalama 30-35 dakika kadar pişirme süreleri vardır. Bir de iyice soğutmadan kesmeye kalkmayınız. Kendi kendine dinlenmeye bırakmalısınız. Elektrikli fırın ayarı, turbo pişirme, 160 derece (Önceden ısıtılmış) Alt-üst fırınlarda pişirme süresi, 170 derece (Önceden ısıtılmış) ve pişirme süreleri, yaklaşık 35-45 dakika pişirilme süreleri vardır. İdeali pişme süresi bu olduğu için en erken 10 dakika sonunda kapak açılabilir. Verilen pişirme süresine yaklaşıncaya kadar kapağın açılmaması, eğer fırınınızın bir tarafı daha fazla pişiriyorsa, bu süre dolduktan sonra kekinizi çevirerek her yerin eşit pişmesini sağlayabilirsiniz. Üstünün çok piştiğine kanaat getirdiyseniz, bir parça yağlı kâğıt ya da alüminyum folyo ile kapatırsanız yanmasını engellemiş olursunuz. Fırında arıza yoksa kekiniz mutlaka çok güzel olacaktır. Kabartma tozu kullanılan tariflerde soğuk fırına konulmasında sakınca yoktur. Ancak karbonat sıvı maddeyle temas eder etmez reaksiyona başladığı için, hemen önceden ısıtılmış sıcak fırına konulması gerekmektedir.

Eğer aceleniz varsa, kekinizi fırından çıkarttıktan sonra ıslak bir bezin üstüne ya da kalıbınız kelepçeli değilse su dolu bir kabın içine oturtarak hızlı soğuma sağlayabilirsiniz. Örnek olarak, keklerin içinde bol sıvı bulunanlar, verilen sıcaklıklarda çok daha az ısıda bir fırına konduğunda yavaş olan nişasta dibe çökebilir. Kabarcıklar da içindeki malzemelerin yeterli sıcaklığına ulaşmayacak olacağı için yüzeyden kaçarlar. Bu sayede kekiniz, basık ve sıkı durumlar oluşabilir. Uygun ısılarda yapılan kekleriniz, öncelikle nişasta yapısı hızlıca oluşarak, kabuk meydana getirip, çökme yaşamazsınız. Arkasından oluşan kabarcıklar ısınan malzemenin arasından geçerken hava boşlukları oluşturacağı için, içi de gevrek gibi olup gelişmiş olacaktır.

Fırın bilindiği üzere ısı yayılımı ile pişirmeyle gerçekleşir, bu esnada yan yüzeylerde sıcak noktalar birikerek, yan yüzeylere yakın pişen malzemeler daha fazla ısıya maruz kalacağından, bunun önüne geçerek, pişmekte olan ekmek, kek vb. Ortaya getirilmeli ya da pişmenin orta noktalarına yakın bir zamanda malzemeler, yer ve yön değiştirilmelidir.

Elektrik Fırın Ayarları
Kolay gelsin.

" } ] }