{ "title": "Mayalı Kek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/mayali-kek.jpg", "date": "20.01.2024 17:40:04", "author": "Çeliker", "article": [ { "article": "
Mayalı kek, kekin kabarık olup olmadığıyla ilgili sıkıntı yaşayan hanımların kurtarıcısı olarak karşımıza çıkmaktadır. İçeriğinde kullanılan maya, toz ve yaş olmak üzere piyasada bulunmakta olup, gözle görülemeyecek kadar küçük, renksiz ve yuvarlak hücrelerden oluşmaktadır. Sıcakla temas ettiğinde çoğalan maya, ekmek gibi unlu mamullerin ve bira gibi içkilerin üretiminde kullanılmaktadır. Mayalı kek, evinizde bulunan veya temin edebileceğiniz malzemelerle yapılabilecek kolay bir kek çeşididir. Un ve tereyağıyla yapılan mayalı kek, şeker ve diyabet hastalarının özellikle dikkat ederek tüketilmesi gerekmektedir.

Mayalı Kek'in Malzemeleri 9-10 Kişilik
Üzeri için
Mayalı Kek'in Nasıl Yapılır?

Elekten eleyerek geçirdiğiniz unu derin bir yoğurma kabında ortasını havuz şeklinde açın. Ortasına maya, şeker, tuz, yumurta ve şekeri ekleyerek yoğurmaya devam edin. Toz maya kullanacaksanız, karışıma eklemeden önce 1 bardak ılık suda eritirseniz daha etkili olacaktır.

Tereyağını küp şeklinde doğrayarak malzemenin içinde tamamen karışmasını sağlayıp yoğurmaya devam edin. Elinize yapışmayacak kıvama gelen hamurunuzu iki eşit parçaya bölün. Diğer parçasına kakao ekleyerek iyice yoğurmaya devam edin. Hamurlarınızın iyice kabarması için üzerlerine örtü örterek oda sıcaklığında 40 dakika kadar bekletin.

Kabaran hamurlarınızdan önce beyaz olan hamuru unlu tezgâh üzerine alarak dikdörtgen şeklinde merdane yardımıyla fazla ince olmayacak şekilde açın. Kakaolu hamuru da aynı şekilde açarak, beyaz hamurun üzerine koyun ve rulo şeklinde kenarlarından kıvırarak sarın. Dilerseniz atasına şeker ile karıştırarak ceviz veya fındık içi serpiştirebilirsiniz.

Yağladığınız baton kek kalıbının içine ruloyu yerleştirin. Üzerini havlu ile örterek 40 dakika kadar oda sıcaklığında kabarması için mayalandırın. En son yumurta sarısını rulonun üzerine sürerek önceden ısıtılmış fırında 185 derecede pişirin. Soğuduktan sonra tezgâh üzerine ıslak bezin üzerine kalıbı koyarak ılıyınca çıkarmanız kekin parçalanmasını engelleyecektir. Üzerini süslemek için pudra şekerini süzgeç yardımıyla serpiştirebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }