{ "title": "Pankek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/pankek.jpg", "date": "23.01.2024 03:50:49", "author": "Esma Aytan", "article": [ { "article": "
Pankek; Hamurgiller gurubundan olan pankek oldukça renkli ve yemek için merak uyandırsın bir tariftir. Pankeki bir sabah kalvatısın da reçel, bal gibi tatlı kahvaltılıklarla buluşturup öyle tüketebilirsiniz. İsterseniz de kivi, muz gibi meyvelerin yanında kek grubu olarak da tüketebilirsiniz tercih tamamen sizin. Eğer hiç denemediyseniz hemen şimdi vereceğim tarifle sizlerde pankekle tanışın ve artık düzenli yaptığınız tarifleriniz arasında sıraya koyun. Şimdiden hepinizin ellerine sağlık.

Pankek, ilk olarak Eski Yunan mutfağı keşfetmiştir. Boyutu nerdeyse 10 cm olan pankek oldukça lezzetlidir. Diğer bir deyişle küçük pofuduk hamur parçalarıdır. Görünüşü itibariyle de özellikle çocukların oldukça hoşuna gider. Yumuşak ve ağızda dağılma özelliğiyle vazgeçilmez bir lezzet olmuştur. Özellikle Amerikalılar pankeki çok tüketen bir ülke olmakla beraber pankeki sade de yemezler. Yanında çay üzümü ya da akçaağaç şurubuyla birlikte tüketirler. Böyle de olunca yüksek kalori tüketmiş oluyolar ve bu da fazla kilolara sebebiyet veriyor.

Son yıllar da ise güzel Türkiyemizde oldukça tanınmıştır. Gerek kahvaltılar da gerek beş çaylarında sıkça tükettiğimiz bir lezzet haline gelen pankek krepe çok benzediğinden sürekli bu ikili karıştırılır. Oysaki aralarında birkaç dikkat çeken farklılıklar vardır. Misal, krep hamuruna kabartma tozu katılmaz ve incemsi daha büyük bir yapıya sahiptir. Ayrıca pankek şekerli bir yapıya sahiptir. Yani ikisi çok benzer tarifler olmakla beraber ikisi de oldukça önemli iki ayrı lezzettir.

Pankeke birçok farklı coğrafyalarda farklı isimler vermişlerdir. İngilizlerin Hotcake ya da Pancake olarak kullandıkları bu terim Türkçe karşılığı tava kekidir. Buradan da anlıyoruz ki yapım aşamasında tava kullanılır.

Pankek malzemeler
Pankek pişirirken kullanmak için
Pankek servis etmek için tavsiyeler
Pankek Nasıl Yapılır?

İlk aşama olarak, yumurta ve şeker iyice köpürene kadar çırpılır. Daha sonra un, süt, kabartma tozu ve vanilya eklenerek kek kıvamından biraz daha koyu olacak şekilde bir hamur elde edilir. Hamur hazır olduktan sonra teflon ya da yapışmaz bir tavaya biraz sıvı yağ koyulur ve ocağa alınır. Yağ biraz kızartılır ve daha sonra büyük bir kaşık yardımıyla hamur slınır ve tavaya dökülür. Dökülen hamurun kendi kendine yayılması beklenir. Bir yüzü pişince spatula ile çevrilerek her iki tarafı da pişirilir. Artık piştikten sonra üzerine tercihinize göre pudra şekeri serpilerek damak tadınıza göre kivi, muz, çilek, bal, çikolata, reçel ile servis yapılabilir.

Afiyet olsun.
" } ] }