{ "title": "Patatesli Kek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/patatesli-kek.JPG", "date": "21.01.2024 22:50:08", "author": "Veladet", "article": [ { "article": "
Patatesli kek, içinde patates bulunan tuzlu bir kek türüdür. Yapılışı oldukça kolay olan ve kısa süre içinde hazırlanan bu tarifi her zaman yapabiliriz. Misafir ikramlarında, çocuklarımıza çayın yanında ve hata kahvaltıda bile rahatlıkla sunabiliriz. Patatesli kek hem doyurucu hem de besleyici tuzlu bir kek türüdür. İçerisindeki patatesler oldukça yumuşak bir kek elde etmemizi sağlar. Protein, karbonhidrat ve vitamin kaynağı olan patatesli kekin, enerji değeri de oldukça yüksektir. İçerisine isteğe göre farklı malzeme ve baharatlar eklenerek de yapılabilir.

Patatesli Kek Malzemeleri
Patatesli Kek Nasıl Yapılır?

Patateslerin kabuğu soyulup, küçük küçük küp şeklinde doğranır. Kısa bir süre su dolu bir kabın içerisinde bekletilerek fazla nişastasını bırakması sağlanır. Dere otu ve taze soğanlar ayıklanır ve ince ince kıyılır.

Derin ve geniş bir karıştırma kabının içerisine yumurtalar kırılır. Yumurtalar bir çırpma teli çırpılarak sarısı ile beyazı karıştırılır. Üzerine sıvı yağ ve yoğurt eklenerek, bunlar da iyice çırpılır. Un ve kabartma tozu elenerek harmanlanır ve patatesli kek hamuruna eklenerek çırpmaya devam edilir. Daha sonra da küp şeklinde doğranmış patates, kıyılmış dere otu ve taze soğanlar eklenir. Patatesli kek hamurundaki ve bütün malzeme karıştırılır. Fırın tepsisi margarin ile yağlanıp, üzerine hafifçe un serpilir. Böylece kek piştiği zaman tepsiye yapışmayacak dilimler daha kolay çıkartılacaktır. Son olarak hazırlanan patatesli kek tepsiye dökülür. Üzerine bolca susam ve çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış fırında 180 derece sıcaklıkta pişirilir. Yaklaşık olarak yarım saat sonra patatesli kekin üzeri kızarıp pişmiş olur. Ama yine de kürdan batırılarak pişmesi kontrol edilebilir. Kürdan hamurlu ve ıslak ise daha pişmemiş demektir. Eğer kürdan kuru ise pişmiş olur. Normal keklere göre daha ince bir kek olur. Çünkü içerisinde patates, taze soğan ve dere otu olduğu için malzemeler ağır gelir ve fazla kabarmaz. Ama oldukça yumuşak ve gevrek bir tuzlu kek yapmış oluruz. Patatesli kek fırından çıkınca beş dakika kadar bekleyip ilk sıcaklığının geçmesi sağlanır. Daha sonra kare şeklinde dilimlenir. Patatesli kek servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }