{ "title": "Pekmezli Kek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/pekmezli-kek(1).JPG", "date": "20.01.2024 21:16:50", "author": "Zülfibar", "article": [ { "article": "
Pekmezli kek, pekmezin muhteşem faydalarından yararlanılarak kolaylıkla hazırlanabilen kek çeşididir. Pekmez, keşfi eski tarihlere dayanan yararlı karışımlardan hazırlanmakta olup, gündeme gelmesi son zamanlarda olmaktadır. Çok iyi bir antioksidan olan pekmez, kansızlık ve demir hastalığına çok iyi gelmektedir. Pekmez çeşitlerini; Hurma Pekmezi, Dut Pekmezi, Üzüm Pekmezi, Keçi Boynuzu (Harnup) Pekmezi, Andız Pekmezi olarak sıralayabiliriz. Her birinin hazırlanışı çeşitli aşamalar sonucu yapılarak piyasaya sürülmekte olup, kolayca temin edebileceğiniz aktarlar, eczanelerde bulunmaktadır.

Özellikle bebeklerin ve çocukların sağlığı ve gelişiminde pekmezin yedirilmesi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Hurma Pekmezi, başta kanser olmak üzere, bronşit, soğuk algınlığı, kalp ve damar hastalıkları tedavisinde tedaviyi destekleyici olarak iyi gelmektedir.

Üzüm Pekmezi, mide, bağırsak ve böbrekleri kuvvetlendirici özelliğiyle meşhur üzüm pekmezi, iştah açıcıdır ve vücuttaki kan miktarını arttırır. Kan dolaşımını hızlandırarak, damar sertliğine iyi gelmektedir.

Dut Pekmezi, Soğuğa ve soğuk algınlığına karşı vücut direncini arttırma özelliğinin yanı sıra özellikle çocukların zekâ gelişiminde ve büyümesinde oldukça etkilidir. Dut pekmezi ile gargara yapıldığında ağız ve boğaz hastalıklarına iyi gelmektedir.

Keçi Boynuzu (Harnup Pekmezi), Tadının ağır olması sebebiyle yemesi zor olsa da kansızlığa en iyi gelen pekmez çeşididir. Dişleri besleyen ve kemikleri güçlendiren yapısıyla, aynı zamanda cinsel gücü arttırıcı özelliği de bilinmektedir. Akciğer rahatsızlıklarına karşı Keçi Boynuzu Pekmezi tedavinin yanında destekleyici olarak kullanılabilmektedir.

Andız Pekmezi, andız ağacının meyvesinden elde edilen Andız Pekmezi halk arasında çok da yaygın olarak bilinmemektedir. Bütün pekmez çeşitlerinde olduğu gibi kan yapıcı özelliği mevcuttur. Bronşit, öksürük, sarılık ve karaciğer hastalıklarında iyi gelmektedir.

Pekmezin bu kadar faydalarını bulunduran Pekmezli Kek ise malzemelerini kolayca temin edebileceğiniz şekilde hem lezzetli hem yararıyla karşımıza çıkmaktadır. Aniden gelen misafirlerinize kolayca hazırlayabileceğiniz bu kek tarifini rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Ancak yine de şeker ve diyabet hastalarının dikkatle tüketmesi gerektiği tavsiye edilmektedir.

Pekmezli Kek'in Malzemeleri 10-12 Kişilik
Pekmezli Kek'in Nasıl Yapılır?

Derin bir karıştırma kabında mikser yardımıyla şeker ve pekmezi iyice çırpın. Süzgece koyduğunuz meyve karışımını, elekle üzerinden eleyerek katacağınız un ve diğer baharat karışımına da ekliyorsunuz. Karışıma en son kabartma tozu ve limon suyunu da ekleyin. Bu esnada kekiniz iyice kabaracaktır. Yağladığınız kek kalıbına karışımın önce yarısını dökün. Diğer yarısına da kakao ekleyerek, unlanmış meyve karışımını da ilave edin. Kaşık yardımıyla karıştırmaya devam edin. Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 30-35 dakika kadar pişirin. İlk 20 dakika fırının kapağını hiç açmayın. Daha sonra çatal batırarak, malzeme çatala bulaşmadığında kek pişmiş demektir. Çıkardıktan sonra üzerine temiz bir havlu örterek soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }