{ "title": "Portakallı Kek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/portakalli-kek.JPG", "date": "21.01.2024 05:55:20", "author": "Mehdi", "article": [ { "article": "
Portakallı kek, içerisine yumurta, toz şeker gibi kek malzemelerinin dışında portakal suyu ve portakal kabuğu rendesi koyulan bir kek türüdür. Kek piştiği zaman turuncuya yakın bir renk alır ve mis gibi portakal kokusu olur. Portakalın C vitamini ve posa kaynağı olmasından, kek içinde kullanılarak yararlanılmıştır. Portakal sıcak iklimde yetişen bir kış meyvesidir. Ülkemizde ise özellikle Antalya ili Finike ilçesi ve çevresinde yetiştirilmektedir. İlaç ve şurupların çoğu portakal aroması kullanılarak daha cazip hale getirildiği gibi kek içerisinde de kullanılarak kek daha farklı bir tatlı olmuştur. Portakal aroması sayesinde hoş bir koku ve tat ile daha dikkat çekici bir kek elde ederiz. Kış mevsiminde grip enfeksiyonuna karşı korunmak için almamız gereken en önemli şey, C vitamini bakımından zengin meyveleri tüketmek gerekir. Bunu farklı şekiller de tüketebiliriz. Portakallı kek de bu tariflerden biridir. Misafir ikramlarında ve çocuklara vitamin ve besleyici değeri yüksek bir tatlı yapmış oluruz. Oldukça yumuşak ve C vitamini yönünden zengin bir kek olur.

Portakallı Kek Malzemeleri
Portakallı Kek Nasıl Yapılır?

Keki hazırlamadan önce, kullanılacak malzemelerin hepsini buzdolabından çıkartıp bir süre oda sıcaklığında bekletmemiz gerekir. Çünkü malzemeleri soğuk olarak kek hamurunu hazırlarsak kek istediğimiz gibi kabarmaz.

Derin ve geniş bir karıştırma kabının içine yumurtaları kıralım. Toz şeker ekleyip krema kıvamı alıncaya kadar mikser ile çırpalım. Köpükler oluşup krema kıvamı alınca üzerine sıvı yağ ile süt ekleyip çırpmaya devam edelim. Bir tane portakalı yıkayıp kabuklarını rendeleyerek ayıralım, ayrı bir kâse içine de portakalın suyunu sıkalım. Portakallı kek malzemeleri bulunan kabın içine portakal suyunu ilave edelim. Ayrı bir kap içerisine kabartma tozu ile unu eleyerek karıştıralım. Böylece un havalandığı için, kek daha iyi kabaracaktır. Kek hamuruna unu da yavaş yavaş ekleyerek bir taraftan da karıştırmaya devam edelim. Topaklanma olmadan karıştırıp, portakal kabuğu rendesini de üzerine serpelim. Yavaşça karıştırarak portakal kabuğu rendesini de eşit şekilde yayılmasını sağlayalım. Kek kalıbı margarin ile yağlanır ve üzerine hafifçe un serpilir. Hazırlanan portakallı kek hamuru yavaşça kalıba dökülür. Daha sonra hafifçe kalıp sallanarak kek hamurunun kalıp içinde eşit yayılması sağlanır.

Fırın bir süre önce çalıştırıp ısınmasını sağlayalım. Önceden ısıtılmış 170 derece sıcaklıktaki fırına portakallı keki koyalım. Yaklaşık olarak 35-40 dakika gibi bir sürede portakallı kekin üzeri kızarıp, pişmiş olur. Kürdan yardımı ile kekin piştiği kontrol edilmelidir. Kürdan hamurlu ve ıslak değil ise kek pişmiş demektir. Kek soğuyunca kalıp ters çevrilerek çıkartılır. Üzerine pudra şekeri serpilerek dilimlenir. Portakallı kek servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }