{ "title": "Sade Kek Tarifi", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/sade-kek-tarifi.jpg", "date": "21.01.2024 07:39:49", "author": "Eris", "article": [ { "article": "
Sade Kek, içine yumurta, sıvı yağ, toz şeker ve un koyularak yapılan tatlı bir kek türüdür. Sade kek tarifinin içerisine farklı malzemeler koyularak farklı çeşitler de yapılabilir. Misafir ikramlarında ve beş çaylarının vazgeçilmezi sade keki her zaman sunabiliriz veya içine herhangi bir şey ekleyerek keki farklı bir hale getirebiliriz. Çocuklarımıza evde hazırlayacağımız kek ile hem daha besleyici hem de güvenilir bir atıştırmalık yapmış oluruz. Böylece çocuklara evde yapılan doğal yiyecek ve tatlıların önemi ve lezzetini daha iyi anlatırız. İçine koyduğumuz yumurtadaki protein, yoğurttaki kalsiyum sayesinde büyüme ve gelişmeleri içinde katkı sağlamış oluruz. Sıvı yağ ve toz şeker ile de enerji verebiliriz. Kek sadece çocuklar ve misafirler için değil aynı zamanda tüm ev halkı ve diyet yapanlarında yiyebileceği bir tatlı türüdür. Ancak kilo problemi olanlar için yerken fazla aşırıya kaçmamakta fayda vardır. Kek yaparken toz şeker yerine tatlandırıcı, beyaz un yerine de kepekli un kullanılarak diye yapanlar için doyurucu ve daha düşük kalorili bir kek yapmış oluruz. Ortalama büyüklükteki bir porsiyon kek 431 kalori değerine sahiptir.

Sade Kek Malzemeleri
Sade Kek Nasıl Yapılır?

Kek yaparken kullanılacak yumurtalar önceden buzdolabından çıkartılıp, oda sıcaklığında bekletilmelidir. Çünkü yumurtaları soğuk olarak kullanırsak kek fazla kabarmaz. Derin ve geniş bir karıştırma kabının içerisine yumurtalar kırılır ve üzerine toz şeker eklenir. Mikser veya bir çırpma teli ile iyice çırpılır. Toz şeker eriyip, yumurtalar köpük, köpük olunca, içine sıvı yağ ile yoğurt ilave edilir. Yoğurt ile sıvı yağ da bir süre daha çırpılarak karıştırılır. Ayrı bir kap içerisine un, vanilya ve kabartma tozu elenir. Un elendiği zaman havalanır ve kek daha güzel kabarır. Un yavaş yavaş kekin içine eklenerek topaklanma olmadan bir taraftan da karıştırılır. Kek hamurundaki bütün malzeme iyice karışınca hazır olur. Kabartma tozu un ile elenmeden atılır ve iyice karışmazsa kek eşit şekilde kabarmaz, bir taraf kabarıp diğer taraf çökük kalır. Kek kalıbı margarin ile yağlanır ve üzerine hafifçe un serpilir.

Kek hamuru kalıba dökülüp, el ile kalıp sallanarak kekin yayılması sağlanır. Kek her zaman önceden ısıtılmış fırına koyularak pişirilmelidir. Soğuk fırına koyulur ve ısınması tepsi içeride iken beklenirse kek iyi kabarmaz. Kek fırına koyulduktan sonraki sıcaklık 180 derece yeterlidir. Kek fırında iken asla fırının kapağını açmamız gerekir. Çünkü fırının kapağını açarsak kabarmış olan kek birden çöker ve söner.

Fırının sıcaklık derecesi ayar edilemiyorsa fırın ısıtılıp çok hararet yapınca ara sıra kapatılıp tekrar açılarak orta derece elde edilmeye çalışılmalıdır. Ama asla fırının kapağını açmamız gerekir. Fırının dışından bakarak kızardığına bakabiliriz. Yaklaşık olarak yarım saat sonra kekin üzeri kızarıp, pişmiş olur. Kekin piştiğini anlamak için kürdan batırıp, kürdanın hamurlu veya kuru çıkmasına bakılır. Kürdan ıslak ise kek pişmemiş olur ve yine fırına koymak gerekir. Eğer kürdan kuru ise pişmiş demektir. Keki fırından çıkartabiliriz.

Sade kek pişince fırından çıkartılıp ters çevrilerek bir süre soğuması beklenir. Sade kek soğuyunca kalıptan çıkartılır. Kalıptan çıkartılan sade kek servis yapılacağı zaman dilimlenir ve isteğe göre üzerine pudra şekeri serpilir.

Afiyet olsun.
" } ] }