{ "title": "Sodalı Kek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/sodali-kek.jpg", "date": "20.01.2024 09:22:40", "author": "Kudret", "article": [ { "article": "
Sodalı kek, son zamanlarda sodanın içecek olarak tüketilmesinin moda olduğu bir dönemde keklere ve böreklere katılarak pastanede yapılmış havası veren ürünlerin yapılmasında etkilidir. Kek, poğaça, börek ve açma gibi unlu mamullerin malzemelerine katılan sodanın hakkında bilgi sahibi olmanız için şu bilgileri de göz önünde bulundurmalısınız. Özellikle Amerikalıların en favori içecekleri olan sodanın içeriğinde; karbondioksitli su, karamel renklendirici, doğal tatlandırıcılar, kafein, fosforik asit ve yüksek früktozlu mısır şurubu bulunmaktadır. Yalın suyun haline karbondioksit nüfuz edilerek, suyun kabarcıklı olma özelliği kazandırılmaktadır. Doğal bir katkı maddesi olan karamel renklendirici ise yiyeceklere hafif renk vermesini sağlayan bileşenleri içermektedir.

Soda'yı sade olması sebebiyle diyetlerinde kullanmak isteyen bireyler için küçük bir uyarıda bulunmak gerekmektedir. Turunçgil çeşitlerinden olan doğal tatlandırıcılar genelde lezzet vermesi için ürünlere eklenir. Uzmanların yaptığı son araştırmalar doğrultusunda sodayı masumiyetinden uzaklaştıran yüksek früktozlu mısır şurubu ve şekerin içeriğinde olması ise diyabet ve şeker hastalarının soda tüketiminde özellikle aşırıya kaçmaması gerektiğini vurgulamaktadır.

Tüm bu bilimsel bilgiler ışığında aşırıya kaçmadan tüketebileceğiniz sodanın, içecek olarak tüketilmesi ve unlu mamullere katılarak kullanılmasının yanı sıra, karbondioksitli olması sebebiyle özelliği araba tekerindeki pasları gidermede, tuvalet temizliğinde ve kıyafetlerdeki yağları çıkarmada etkili olduğunu da hatırlatmak gerekmektedir.

Tarifini vereceğimiz Sodalı Kek'in uygulamasında ise soda kabartma özelliği ile karşımıza çıkmaktadır. Sodalı Kek'in malzemelerini evde bulunan malzemelerle uygulayabilir veya marketlerden kolayca temin edebilirsiniz. Zebra hayvanının o güzel motifindeki kahveli, sadeli deseni bu tarifimizde anlatacağız.

Sodalı Kek'in Malzemeleri 10-12 Kişilik
Sodalı Kek'in Nasıl Yapılır?

Derin bir karıştırma kabında oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurtaları ve şekeri mikser yardımıyla yüksek devirde iyice köpürünceye kadar çırpın. Karışıma soda ve sıvı yağı ilave ederek çırpmaya devam edin. Elekten eleyerek geçirdiğiniz kuru malzemeler olan un, kabartma tozu ve vanilyayı düşük devirde malzemeye katarak çırpmaya devam edin. Malzemeyi iki ayrı kapta eşit olacak şekilde bölün ve ayırdığınız ilk yarısına 2 yemek kaşığı un daha ilave ederek karıştırmaya devam edin. Diğer yarısına da kakao ilave ederek karıştırmaya devam edin.

Çok fazla büyük olmayan pişireceğiniz kek tepsinin tezgâha koyun ve bir küçük kahve fincanı kakaolu karışımı tepsiye dökün. Malzeme kendiliğinden tepsinin genişliği boyunca yayılacağından siz yayılması için müdahale etmeyin. Tepsinin yanı yanından bu sefer kakaolu karışımın üzerine sade karışımdan bir kahve fincanı ilave edin. Her iki malzeme bitene kadar bu işlemi tekrar edin. Önceden ısıttığınız fırında 170 derecede 30-35 dakika kadar pişirin ve ilk 20 dakikada fırının kapağını hiç açmayın. Kürdan batırarak malzeme bulaşmadığını gördüğünüzde kekiniz pişmiş demektir. Kek piştiği zaman fırın kapağını açık bırakarak 10 dakika kadar ılımasını bekleyin ve tezgâhın üzerine serdiğiniz ıslak bezin üzerine kalıbı ters çevirerek çıkarın. Böylece kek parçalanmayacaktır. Üzerini pudra şekeriyle süslemeniz servis önerisidir.

Afiyet Olsun.
" } ] }