{ "title": "Tahinli Kek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/tahinli-kek.jpg", "date": "21.01.2024 13:33:24", "author": "Maksude", "article": [ { "article": "
Tahinli kek, hazırlanması son derece kolay bir kek çeşididir. Tahinli kekin içerisinde normal kek malzemelerinden hariç olarak, adı üzerinde tahin başta olmak üzere, keki pişiren kişinin tercihine bağlı olarak çeşitli farklı malzemeler de bulunur. Şu anda yaygın bir şekilde bilinen pek çok tahinli kek çeşidi mevcuttur. Hepsinin de pişirilmesi kolay ve hepsi de son derece lezzetli kek çeşitleridir. Ama bunların haricinde bir tarife ihtiyaç duymadan, tahinli kek yapımının temel aşamalarına uymak şartıyla siz de yeni unsurlar ekleyerek veya çıkararak yeni tahinli kek çeşitleri yaratabilirsiniz.

Biz burada en yaygın olarak bilinen iki tarifi işleyeceğiz: Sade tahinli kek ve cevizli tahinli kek.

Sade tahinli kek

Sade tahinli kek yapılırken normal kek pişirilmesi haricinde tahinden farklı bir şey eklenmez. Tarifin sonunda sadece tahin aroması olan, gayet lezzetli bir kek ortaya çıkar.

Sade tahinli kek için gerekli malzemeler
Sade tahinli kekin nasıl yapılır?

İlk olarak tahinli kek için kullanılacak yumurtalar bir kaba konur. İyice karışana kadar çırpılır ve toz şeker yumurtaların içine atılır. Köpürene kadar çırpmaya devam ettikten sonra tahin, sıvı yağ ve süt eklenir. Bu karışım da homojen oluncaya kadar çırpılmaya devam edilir. Bu karışım haricinde başka bir kabın içinde un var kabartma tozları da karıştırılır. İyice karıştırıldıktan sonra ilk karışımın olduğu kaba konur. Daha sonra her kek çeşidinde olduğu gibi tahinli kek için de kek kalıbı yağlanıp elde edilen karışım kalıba dökülür ve fırında pişmeye bırakılır.

Sade tahinli kek sosu nasıl yapılır?

Yeterli miktarda tahin ve toz şekeri iyice karıştırdıktan sonra bu karışım pişmiş olan tahinli kekin üzerine sıcakken dökülür. Son olarak tahinli kek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra da tahinli kek servise hazır hale gelecektir.

Cevizli tahinli kek

Cevizli tahinli kek; adından da anlaşılacağı üzere sade tahinli keke ek olarak ceviz ve isteğe bağlı olarak birtakım farklı soslar eklenmesiyle pişirilen bir tahinli kek çeşididir. Sade tahinli keke göre biraz daha karmaşık gözükse de aslında son derece basit ve lezzetli bir tahinli kek çeşididir. Şimdi cevizli tahinli kekin hazırlanışını inceleyelim:

Cevizli tahinli kek için gerekli malzemeler
Sosu için ayrıca 4-5 tatlı kaşığı şeker ve 1-1,5 çay bardağı tahin ve yeterli miktarda ceviz gerekmektedir.

Cevizli tahinli kekin nasıl yapılır?

Cevizli tahinli kek hazırlanırken tıpkı sade tahinli kekte olduğu gibi ilk aşamada normal kek yapmak için gerekli adımlar gerçekleştirilir. Yani yumurta ve toz şeker bir kabın içinde iyice karıştırılır. Daha sonra içine tahin, sıvı yağ ve süt eklenip karıştırılmaya devam edilir. Bu karışım iyice birleştikten sonra, sade tahinli kekte olduğu gibi başka bir kapta karıştırılmış olan un ve kabartma tozu karışımı da ilk yumurta-süt-tahin, vs. Karışımına katılır. Daha sonra da kek kalıbı yağlanır, karışım kek kalıbına dökülür ve fırında pişmeye bırakılır.

Cevizli tahinli kek sosu nasıl yapılır?

Cevizli tahinli kek yukarıdaki başlıkta anlatıldığı gibi hazırlandıktan sonra sosun hazırlanmasına geçebiliriz. Dikkatli olunması gereken nokta; her kekte olduğu gibi cevizli tahinli kekte de sosun kek sıcakken sürülmesi gerekmesidir. Pişirilen kek henüz çıkarılmışken cevizli tahinli kekin bu sosunu hazırlamış olmamız gerekir. Cevizli tahinli kek sosunun hazırlanması içinse; gereken malzemeler başlığının sonunda belirttiğimiz tahin-şeker karışımı gereklidir. Fırından çıkarılan cevizli tahinli kekin üzerini kaplayacak şekilde bu karışım sürülür. Son olarak da cevizler ister bir bütün olarak her dilimin üzerine konur ister toz haline rendelenip tüm kekin yüzeyine yayılır ister biraz küçük parçalar halinde kabaca serpilir. Ceviz eklenmesi, cevizli tahinli kek tarifinde tamamen isteğe bağlı olan bir kısımdır.

Sos işlemi de tamamlandıktan sonra cevizli tahinli kek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servise hazır hale gelecektir.
" } ] }