{ "title": "Vişneli Kek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/visneli-kek.jpg", "date": "19.01.2024 00:57:16", "author": "Tahur", "article": [ { "article": "Vişneli kek, içine yumurta, toz şeker, sıvı yağ, yoğurt, un ve vişne koyularak hazırlanan kek türüdür. Vişneli kek, vişne kokusu ve hafif ekşi tadı ile farklı bir lezzet oluşturur. Vişne mevsiminde taze olarak kullanılacağı gibi başka mevsimlerde ise dondurucudan çıkartılarak kullanılabilir. Yaz aylarında taze toplanmış vişneler dondurucuya koyularak daha sonra istenildiği zaman kullanılabilir. Vişneli kek yapımı zor olmayan kısa süre içinde hazırlanan bir kek tarifidir. Misafir ikramlarında da kolayca yapılabilecek farklı ve şık bir kek olur.

Vişneli Kek Malzemeleri
Vişneli Kek Nasıl Yapılır?

Vişneli kek yapımında kullanacağımız yoğurt ile yumurtaları bir süre önce buzdolabından çıkartıp oda ısısında ılınmasını sağlamalıyız. Yaklaşık olarak 3-4 saat bekleyince yeterli ısıya gelmiş olur.

Derin ve geniş bir kap içerisine yumurtaları kıralım. Üzerine toz şeker ekleyerek köpükler oluşana kadar çırpalım. Mikser yardımı ile yüksek ayarda kısa süre de yapılabilir. Koyu bir krema kıvamı alınca üzerine sıvı yağ ekleyelim. Sıvı yağ ile iyice çırparak toz şekerin iyice erimesi sağlanmalıdır. Toz şekeri eritmeden kek hamurunu hazırlarsak hem kek yeterince tatlı olmaz hem de yerken toz şeker çıtır çıtır ağzımıza gelir. Toz şeker de eriyince yoğurt ekleyerek karışıma yoğunlaşması sağlanır. Un ayrı bir kap içine elenerek üzerine kabartma tozu ile vanilya eklenir ve harmanlanarak karıştırılır. Elenmiş un da yavaş yavaş kek hamuruna eklenerek bir taraftan da karıştırılır. Un eklenince oluşan topaklanmalar tahta kaşık ile ezilerek pürüzsüz bir hamur elde edilir. Ceviz içini mutfak robotunda irice kıyarak yerken ağza gelmesi sağlanır. İri kıyılmış ceviz içleri kek hamuruna eklenip karıştırılır.

Yaz mevsiminde ve vişne hasat zamanın da vişneli kek yaparsak taze vişne kullanırız. Ancak taze vişne bulunmadığı zaman vişneli kek yapacaksak dondurucuya koyulmuş vişne kullanabiliriz. Dondurucudan çıkarılmış vişneler 5 dakika kadar oda ısısında bekletilir. Böylece buzlar hafif çözünür ve vişneler de ağırlık yapmayacağı için dibe çökmezler. Vişnelerin çekirdekleri çıkartılır ve doğranmadan bütün olarak kullanılır. Vişnelerin üzerine iki yemek kaşığı un serpilerek karıştırılır. Vişneler çok fazla ezilmeden yani suyu çıkmayacak şekilde karıştırılarak una bulanır. Daha sonra da kek hamurunun üzerine elimiz ile tek tek ve yavaşça koymalıyız. Bütün vişneleri koyunca tahta kaşık ile yavaşça karıştırarak vişnelerin suyu çıkmadan karışımını sağlamalıyız. Kullanacağımız kek kalıbını margarin ile yağlayıp üzerine hafifçe un serpelim. Hazırladığımız vişneli kek hamurunu yavaşça kek kalıbına dökelim. Elimiz ile kek kalıbını sallayarak kek hamurunu kalıba eşit şekilde yayılmasını sağlamalıyız.

Daha önceden ısıtılmış fırında 175 derece sıcaklıkta ki fırında vişneli keki pişirebiliriz. Yaklaşık olarak 35-40 dakika sonra vişneli kekin üzeri kızarır ve pişmiş olur. Ancak kürdan batırarak piştiği kontrol edilebilir. Vişneli kek içine batırdığımız kürdan ıslak ise pişmemiş olur, eğer kürdan kuru ise kek pişmiş demektir. Dikkat etmemiz gereken ilk yarım saat içinde fırının kapağını asla açmamamız gerekir. Çünkü kek pişmediği için birden söner.

Vişneli kek pişince fırından çıkartılır ve soğuması için bir kenara alınır. Soğuduktan sonra kek kalıbı ters çevrilerek kek çıkartılır. Üzerine pudra şekeri serpilerek dilimlenir. Vişneli kek servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }