{ "title": "Yaş Pasta Keki", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/yas-pasta-keki(1).jpg", "date": "20.01.2024 04:46:45", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "Yaş Pasta keki, (Pandispanya) birçok tarifi vardır bu tariflerle de evde çok güzel yaş pastalar yapabilirsiniz. Yaş pasta hamurunuzun çökmemesi için dikkat etmeniz gereken birtakım puf noktası vardır. Bunlardan birkaçı şunlardır. Fırını önceden 170- 180 derecede ısıtılmalı yaş pasta keki fırına atıldıktan sonra kesinlikle 15-20 dakika fırının ağzı açılmamalıdır. İyi pişmeyen hamur çöker bu nedenle pişip pişmediğini kontrol etmeden fırından çıkartılmamalıdır. Kek ve pandispanya da kesinlikle karbonat kullanmamalı kabartma tozu kullanmalıdır. Yaş pasta kekinin pişip pişmediğini anlamak için kekin ortasına bir kürdan batırarak anlayabilirsiniz. Kesinlikle pişmeden çıkartılmamalıdır. Aksi taktirde kek çöker yapılan kek hiçbir işe yaramaz. Kekin parçalanmadan çıkması için yağlı kâğıt, folyo ya da kalıbı margarinle yağlayarak sonra un serpiştirdikten sonra harcı boşaltarak pişirilmelidir. Kek soğumadan kesinlikle çıkartılmamalıdır. Sıcak çıkartılan kekte parçalanabilir.

Yaş Pasta Keki Malzemesi
Yaş Pasta Keki nasıl yapılır?

Çırpma kabının içine yumurtanın beyazlarını koyarak göz kararı şekerimizin bir miktarını koyup çırpma işlemine başlayalım yumurta akları ve şekeri yaklaşık 10 dakika çırpalım çırpıldıkça yumurta aklarının köpürüp kabararak sertleşmeye başlayacaktır. Daha sonra yumurtanın dört sarısını kalan şekeri de ayrı bir kapta çırpma işlemine devam edilir ve bir fincan suyu ilave ederek çırpılır. Yumurta sarısı karışımının içine un, kabartma tozu ve vanilya eleyerek ilave edelim ve tekrar çırpmaya devam edelim daha sonra çırpılmış yumurta aklarını yavaş yavaş ilave ederek bir spatula yardımı ile yavaş yavaş söndürmeden karıştıralım daha sonra tereyağı veya margarin ile yağlanmış kalıbımıza her yeri kapanacak şekilde unlayalım daha sonra hazırladığımız karışımı kalıba dökelim kalıbı bir iki kez tezgâha vurarak hamuru oturtalım sonra kalıbın altına alüminyum folyo ile sarıp 170 derecede önceden ısıtılmış fırına atarak yaklaşık 25 dakika kadar pişirilir. Bir kürdan yardımı ile pişip pişmediğini test edebilirsiniz. Kek piştikten sonra fırın telinin üstünde yaklaşık 10-15 dakika soğutulmaya bırakılır ve daha sonra tezgâhın üzerine alınır. Kek kalıbı veya tepsiden çıkartılarak ve tırtıklı bıçak yardımı ile ortadan ikiye ayrılır. Arzuya göre her türlü kremayla kaplayarak yaş pastanızı tamamlayabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }