{ "title": "Yumurtasız Kek", "image": "https://www.kek.gen.tr/images/yumurtasiz-kek(1).jpg", "date": "19.01.2024 08:30:32", "author": "Özgün", "article": [ { "article": "Yumurtasız kek, içinde yumurta bulunmayan diğer kek malzemeleri bulunan bir kek türüdür. Toz şeker, sıvı yağ, süt ve un gibi diğer malzemeler kullanılarak yapılır. Yumurta alerjisi olanlara veya yumurta sevmeyenlere özel bir kek türüdür. Tabi bir de evde yumurta bulunmadığı zamanda bu keki yapabiliriz.

Yumurtasız Kek Malzemeleri
Yumurtasız Kek Nasıl Yapılır?

Yumurtasız kek yapımına başlarken derin ve geniş bir karıştırma kabı alıyoruz. Karıştırma kabının içine toz şeker koyup süt ile karıştırarak şekeri eritiyoruz. Mikser kullanarak yüksek ayarı ile kısa süre içinde çırpabiliriz. Tereyağı veya margarini daha önceden buzdolabından çıkartarak oda sıcaklığında bekletelim. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını, sıvı yağı ve yeni sıkılmış bir çay kaşığı limon suyunu şekerli süt karışımına ekleyip çırpmaya devam edelim. Unu ayrı bir kap içerisine eleyerek vanilya ve kabartma tozunu ilave edelim. Un ile kabartma tozunu iyice karıştırarak harmanlayalım. Kabartma tozu bir kenarda kalır o şekilde kek hamuru içinde de karışmaz ise kekin bir kenarı kabarıp diğer kenarı kabarmaz ve çöker. Un da yavaş yavaş kek malzemesine eklenerek bir taraftan da karıştırılır. Hamur içinde topaklanma olmayacak şekilde pürüzsüz bir karışım elde edilir. Bir tane limonu yıkayıp kabuğunu rendeleyerek yumurtasız kek hamuruna ilave edelim. Bir kez daha karıştırarak limon kabuğu rendelerini de yaydıralım.

Yumurtasız keki pişirmek için isteğe göre kek kalıbı veya fırın tepsisi kullanabiliriz. Kullanacağımız kek kalıbı veya fırın tepsisini margarin ile yağlayıp üzerine hafifçe un serpelim. Hazırlanan yumurtasız kek hamurunu yavaşça tepsiye dökelim. Elimiz ile tepsiyi sallayarak hamurun tepsiye yayılmasını sağlayalım. Fırını daha önceden açıp ısınmasını sağlayalım. Yumurtasız kek pişerken sıcak fırına koyulursa kek daha iyi kabarır. Ama keki soğuk fırına koyup tepsi içeride iken yavaş yavaş ısınarak pişerse kek istenilen şekilde kabarmaz. Önceden ısıtılmış fırında 175 derece sıcaklıkta yaklaşık olarak 40 dakika da yumurtasız kek pişer. Bu süre sonunda yine de kürdan batırarak kekin pişip pişmediği kontrol edilmelidir. Kek içine batırılan kürdan ıslak ise kek pişmemiş olur, eğer kürdan kuru ise kek pişmiş demektir.

Yumurtasız kek pişince fırından çıkartılır ve soğuması için bir kenara alınır. Soğuyunca dilimlenerek servis edilir. Yumurtasız kek hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }