Haşhaşlı Kek

Haşhaşlı kek, en çok Afyon sonrasında Uşak, Kütahya, Isparta ve Antalya gibi bölgelerde çokça yetiştirilen bitkinin öğütülmüş haliyle yapılan bir kek çeşididir. Artvin Şavşat Balıklı Köyü Yaylası'nda hiç uğraş vermeden yetişmekte olan, uykucu haşhaş, Afyon çiçeği olarak anılan ve gelincikler familyasından olan Haşhaşın, üretim ve yayılışı Doğu Akdeniz'den çıkmakta olup, günümüz imkânlarınca aktarlardan, marketlerden rahatlıkta satın alınabilmektedir.
Morfin, papa verin, kodein, tebain gibi maddeleri narkotik maddeleri içermesi sebebiyle üretimi titizlikle takip edilmektedir. Botanik yapısı ise; yaprakları yumurta şeklinde olup, kenarları derin dişli ve mavimsi yeşil veya gri rengindedir. Yetiştiği bölgeye göre uzunluğundaki metrede fark gösteren haşhaş, yukarı doğru çatallaşır ve uzun bir sap üzerinde çiçek açtığında düzgün bir hal alır. Tabana doğru iki adet yarığı bulunan bitkinin, çiçek açınca bu yaprakları dökülür. Çiçeklerinin solup dökülmesiyle ortadaki göbek fıçı şeklini alır. Kapsüllerinden beyaz bir sıvı akmasının ardından bir gün sonra bu sıvı esmer bir hal alır ve yapışkan madde haline gelir. Buna Afyon (Opium) denmektedir.

Normal hayatta tükettiğimiz simit, poğaça, börek gibi unlu mamullerin süslenmesinde de haşhaş bitkisinin öğütülmüş halinden yararlanılmaktadır. Kapsül şeklinde bulunan haşhaş, içeriğinde birçok tohum bulundurmaktadır. Yetiştirilme sürecinde haşhaşın tohumları çiftçiler tarafından bir miktarı saklanarak, diğer hasat zamanı üretiminde verim sağlamaktadır.
Yazları sıcak ve kurak, kışları az yağış alan bölgelerde çok şart aramadan kolayca üretebilinen ve bereketli bir bitki olan haşhaş, en çok tıp alanında kullanılmakta olup, %90 üretim alanı Tıp alanı içindir. Tıp ilaçlarının üretiminde; özellikle ağrı ve sancıları gidermede ve ishal giderici olarak kullanılmaktadır. Tedavi şeklinde ise; mesane iltihabında, sıraca hastalığında, kabızlık ve raşitizmde kullanılmaktadır. Ülkemiz Hintlerden sonra 2. Sırada haşhaş üretiminde yer alarak en büyük ihracatı gerçekleştirmiş bulunmaktadır. Bünyesinde çok fazla tohum bulunduran haşhaş, yağı çıkarıldıktan sonra da küspesi, hayvanların yemlerinde değerlendirilmektedir. Hayvanın yemlerine katıldığında süt arttırıcı özelliği ile de fayda sağlamaktadır.

Keklerde, kurabiyelerde kullanılan haşhaş bitkisi öğütülmüş olduğundan herhangi bir sakıncası olmadığını belirtmekte fayda bulunmaktadır. İhracatın gözdesi ve tıp alanındaki yararlarıyla meşhur haşhaşın, yiyecek alanlarında kullanımına örnek olan Haşhaşlı Kek'in malzemelerini kolayca temin edebilir, misafirlerinize bu değişik lezzeti tatma şansını verebilirsiniz. Pişme süresinin diğer kek türlerinden uzun olması zahmet gerektirse de lezzeti karşısında zahmetini göze alamayacağınız muhteşem lezzeti kaçırmamalısınız. Şerbetli olarak hazırlanan bir tatlı çeşidi olması sebebiyle, diyabet ve şeker hastalarının dikkatle tüketmesi tavsiye edilmektedir. Piyasada kuru ya da yaş olarak satılan haşhaşı, kullanım süresine kadar buzdolabında temin etmeniz tavsiye edilmektedir.

Haşhaşlı Kek'in Malzemeleri 10-12 Kişilik

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı haşhaş (Öğütülmüş)
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Şerbeti İçin;
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Kreması için

  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı şeker

Üzerini süslemek için

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt
Haşhaşlı Kek'in Nasıl Yapılır?

Şerbetini kekin üzerine dökeceğinizden önceden hazırlayarak soğumasını beklemeniz gerekmektedir. Su ve şekeri birkaç damla limon suyu sıkarak kaynatın. Fazla yakmamalısınız zira tadı acılaşacaktır. Şerbeti yeteri miktarda kaynattıktan sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Kuru malzemeleri elekten geçerek karışıma katmanız kekin kabarık olmasını sağlayacaktır. Derin bir karıştırma kabında un, irmik, haşhaş, vanilya ve kabartma tozunu karıştırın. Ayrı bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri mikser yardımıyla iyice köpürünceye kadar çırpın. Sıvı yağı da ilave edip 1-2 dakika daha karıştırın. Kuru malzemeleri de yağlı karışıma da ilave ederek, mikser yardımıyla birkaç dakika daha çırpın.

Önceden yağladığınız kek kalıbına hazırladığınız karışımı dökün. Spatula yardımıyla her tarafa yayılacak şekilde malzemeyi dökmeniz, karışımda fazla havanın birikmemesine neden olacaktır. Tezgâha 3 kere vurarak hava kabarcıklarının sönmesini sağladığınız malzemelerin olduğu kek kalıbını, önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 30-35 dakika kadar pişirin. İlk 20 dakikada fırının kapağını açmayın. Bu fırının içindeki havanın soğumayarak kekin kabarık olmasını sağlayacaktır. Çatal yardımıyla malzemenin bulaşmadığında kekiniz pişmiş demektir. Sıcak olarak çıkarttığınız kekin üzerine önceden kaynatıp soğuttuğunuz şerbeti dökün. Kekin hamurlaşmaması için şerbetin ısısına özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. 10-15 dakika kadar kekin şerbeti iyice emmesi için bekletin.

Bu bekleme esnasında krema malzemeleri olan un, süt, nişasta ve şekeri sırayla sos tenceresinde kaynatarak pişirin. Ancak unu topaklanmaması için karışıma en son ilave ederek karıştırın ve soğumaya bırakın. Diğer yandan kremşanti ve sütü mikser yardımıyla çırpın ve buzdolabında 10 dakika kadar bekleterek donmasını sağlayın. Krema soğuyunca donan kremşantiyle birlikte mikser ile çırparak ikisinin karışmasını sağlayın ve şerbeti emmiş olan kekin üzerine dökün. 2-3 saat dolapta bekleterek servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun.
20.01.2024 06:28:16
Haşhaşlı Kek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Haşhaşlı Kek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Haşhaşlı Kek"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kek Kaç Dakikada Pişer

Kek kaç dakikada pişer, keklerin yapımı ve malzemesi kadar, pişme süreside lezzetlerine ve görünümüne etki etmektedir. Elektrikli, gazlı fırınlarda pişi...
Devamını Oku

Kek Kaç Derecede Pişer

Kek kaç derecede pişer, her kek tarifi aynı derecede pişirilmez. Mutlaka tariflerde yer verilen pişirme derecesine uyulmalıdır. Ancak en ideal kek pişir...
Devamını Oku

Yumuşak Kek Tarifi

Yumuşak kek, herkesin zevkle tüketeceği bir tariftir. Özellikle dişleri ile alakalı sorun yaşan kişiler için bir alternatif tarif olarak düşünülebilir. ...
Devamını Oku

Kakaolu Sade Kek Tarifi

Kakaolu Sade Kek Tarifi, klasik kek tarifleri arasında yer alır. Kakao ve sade kekin karışımı olan bu tarif her an elinizin altında olmalıdır. Çok bilin...
Devamını Oku

Pudingli Islak Kek

Pudingli ıslak kek, evinizde kolaylıkla ve sıkılmadan hazırlayabileceğiniz bir tarif olan bu keki özel günlerinizde ve kadınlar kabul günlerinde rahatlı...
Devamını Oku

Kolay Sütsüz Kek Tarifleri

Kolay Sütsüz Kek; bu tarifimiz de kolay ve masrafsız kek tariflerimiz arasındadır. Acil bir durumda pastasız kalmamak için evde her an bulunan malzemele...
Devamını Oku

Pirinç Unlu Kek

Pirinç unlu kek, özellikle çölyak hastalığı olan kardeşlerimizin tüketmesinde hiçbir sakınca olmayan bir kek tarifidir. Yediden, yetmişe herkes için fay...
Devamını Oku

Borcamda Kek

Borcamda kek, inanılmaz derecede kolay yapılmakta ve pek çok kek kalıbının aksine kek hamuru pişerken tabanına yapışmamaktadır. Kalabalık gelecek misafi...
Devamını Oku

Krem Şantili Islak Kek

Krem Şantili Islak Kek, Kendisini mutlu etmek isteyenler için lezzetli ve doyumsuz tadı ile damaklarda tat bırakacak şahane bir kek çeşidi olarak kolayl...
Devamını Oku

Tiriliçe Tatlısı

Tıriliçe Tatlısı: Sütlü tatlıların en hafif ve lezzetli olanıdır. Balkan mutfağından Türk mutfağına kadar gelmiş bir lezzettir. Zahmetli gibi görünen bu tatl...
Devamını Oku

Tepside Kek

Tepside Kek; Bildiğimiz en kolay kek tarifidir. Sabah kalvatısında bile beş dakikada hazırlayıp çayınız demlenene kadar pişirebilirsiniz. Çocuklarınıza da gü...
Devamını Oku

Karbonatlı Kek

Karbonatlı kek, malzemesine katılan karbonatın kabartıcı özelliği ile pişirilen lezzetli bir kek çeşididir. Hanımlar arasında kekin kabarık olması görüntü açıs...
Devamını Oku

Kalıp Kek Tarifi

Kalıp kek tarifi, çay saatlerinizin vazgeçilmezi olan kekinizi kalıpta yapmaya ne dersiniz? Yumuşacık bir tat bu lezzeti mutlaka denemelisiniz. Üzerinde...
Devamını Oku

Sütsüz Kek

Sütsüz kek, sütsüz kek kolay ve masrafsız kek tarifleri kategorisinde yer alan bir tariftir. Evde her an bulunan malzemeler ile kolaylıkla yaparak sevdi...
Devamını Oku

Kek Nasıl Kabarır

Kek yapmak bayanlar arasında marifet işi olarak kabul edilir. Çünkü kek yapmanın da bir usulü vardır. Her kadın güzel kek yapamaz.Kek yapm...
Devamını Oku

Yaş Pasta Keki

Yaş Pasta keki, (Pandispanya) birçok tarifi vardır bu tariflerle de evde çok güzel yaş pastalar yapabilirsiniz. Yaş pasta hamurunuzun çökmemesi için dikkat e...
Devamını Oku

Puf Kek

Puf kek hafif ama son derece lezzetli ve hoş görünümlü atıştırmalık hazırlamak isteyenler için en güzel tariflerdendir. Hazırlanışı da son derece basit olan ...
Devamını Oku

Küçük Kek

Küçük kek; kendi el emeğiniz olan bu keklerin yapımı oldukça basittir. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tarifi misafirleriniz geldiğinde rahatlıkl...
Devamını Oku

Cevizli Kek

Cevizli kek hem lezzetli hem de sağlık açısından faydalı kek tarifleri arasında yer alır. Ceviz içerdiği vitaminler açısından tüketilmesi gereken besinl...
Devamını Oku

Kuru Meyveli Kek

Kuru meyveli kek, farklı kuru meyveler kullanarak hazırlayacağımız kek tarifi çok hoşunuza gidecek. Bol çeşit meyveler ile farklı lezzetler tatmak istey...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kek Kaç Dakikada Pişer
Kek Kaç Derecede Pişer
Yumuşak Kek Tarifi
Kakaolu Sade Kek Tarifi
Pudingli Islak Kek
Son Forum Konuları
Fanli Firin Mi Degil Mi?
Kek Kalıbında Kek
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024