Karbonatlı KekKarbonatlı kek, hamuruna eklenen karbonatın kabartıcı özelliği sayesinde pişirilen lezzetli bir kek türüdür. Karbonatın etkisiyle kek, kabarık ve yumuşak bir doku kazanır. Bu nedenle, kabarmayan kekler konusunda endişe duyanlar için karbonat ideal bir çözümdür. Ayrıca, karbonat sadece unlu mamullerin yapımında değil, farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Karbonatın Diğer Kullanım Alanları
Ancak, karbonatın kimyasal bir madde olduğu unutulmamalı ve unlu mamullere eklerken aşırıya kaçmamalısınız. Karbonatlı Kek Malzemeleri (10-12 Kişilik)
Karbonatlı Kek Nasıl Yapılır?Oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurtaları kullanmanız kekin daha kabarık olmasını sağlayacaktır. Derin bir karıştırma kabında önce yumurta ve şekeri iyice köpürene kadar çırpıcı yardımıyla çırpın. Sırasıyla yoğurt ve sıvı yağı ekleyerek karışımı çırpmaya devam edin. Yumurtanın büyüklüğüne göre unun kıvamını bir bardak kadar artırabilirsiniz. Un ve limon suyuyla karıştırdığınız karbonatı da karışıma ekleyerek çırpma işleminin son aşamasını tamamlayın. Kakaolu yapmak isterseniz, yağladığınız kek kalıbına karışımın yarısını dökün ve diğer yarısına da kakao ekleyerek karıştırıp kalıba öyle dökün. Kalıbı tezgâhta 3 kere yere vurun, hava kabarcıklarını yok edin. Önceden ısıtılmış fırında 180-190 derecede 40 dakika kadar pişirin. İlk 20 dakikada fırının kapağını açmayın. Bu işlem, fırının içindeki sıcaklığın azalmayarak kekin tam kıvamında kabarmasında etkili olacaktır. Çatal yardımıyla kontrol ettiğinizde, çatal temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir. Dilerseniz üzerine süzgeç yardımıyla pudra şekeri serpiştirerek şık bir sunumla birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun. |
Karbonatı kek tarifinde kullanırken un miktarını bir bardak artırabileceğimiz belirtilmiş. Yumurtaları oda sıcaklığında bekletmek gerçekten kekin kabarmasına etkili mi?
Cevap yazEvet Bediha hanım, yumurtaları oda sıcaklığında bekletmek keki kabartmada önemli bir rol oynar. Oda sıcaklığındaki yumurtalar, diğer malzemelerle daha iyi karışır ve hamurun içine daha fazla hava girmesini sağlar. Bu da kekinizin daha yumuşak ve kabarık olmasına yardımcı olur. Ayrıca, karbonat kullanımıyla un miktarını artırmak da kekin dengesini sağlamak için iyi bir yöntemdir. Afiyet olsun!