Lokum Kek Lokum kek, özel davetlerinizde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz, ilk bakışta kek görüntüsü vermeyen ancak kesildiğinde içerisindeki kekin lezzetini barındıran enfes bir tatlıdır. Bu tarifi ilk tattığınızda lezzeti damağınızdan silinmeyeceği gibi sürekli yapma ihtiyacı hissedeceksiniz. Kekin damağınızda bıraktığı lezzeti hissettiğinizde müptelası olmanız için hiçbir sebep yok. Lokum Kek İçin Gerekli Malzemeler Keki İçin:
Üzeri İçin:
Süslemek İçin:
Lokum Kek Nasıl Yapılır? Lokum kekin yapımına başlarken ilk olarak fazla derin olmayacak ebatta bir karıştırma kabı alalım ve içerisine yumurta ile şekeri ekleyip iyice çırpalım. Burada şekerin iyice erimesi kekin kolaylıkla kabarmasını sağlayacağı için önemli bir püf noktasıdır. Şeker iyice eridikten sonra karışım köpürecektir; bu aşamaya gelince diğer malzemeleri de ekleyelim ve yaklaşık 5 dakika boyunca iyice çırpalım. Karışımın kıvamı diğer kek hamurlarına oranla biraz koyu olacaktır; kıvamını açmak için herhangi bir malzeme eklemenize gerek yok. Kekin pişeceği fırın tepsisini güzelce yağlayalım veya işi kolaylaştırmak amacıyla yağlı kâğıt serelim ve kek karışımını tepsinin içerisine dökelim. Tepsiyi 170 derecede ısıtılmış olan fırının içerisine gönderelim ve yaklaşık olarak 40 dakika pişirmeye bırakalım. Lokum kek fırında pişerken fırın kapağını açmamaya özen gösterelim. Aksi halde kekiniz kabarmaz ve sönük bir kek elde etmiş olursunuz. Kek piştikten sonra fırının içerisinden dikkatli bir şekilde çıkaralım ve soğuması için bekletelim. Kek fırından çıkınca üzerine bir bez örtmek faydalı olacaktır. Bu hem yumuşak olmasını sağlar hem de kekin kendini çekmesini kolaylaştırır. Kek soğurken diğer taraftan sosunu hazırlamaya geçelim. Bir pişirme kabı alalım ve içerisine süt ile diğer malzemeleri ekleyip iyice karıştıralım. Karışımın içerisindeki malzemeler karıştıktan sonra ocağın altını açalım ve sos malzemesini pişirelim. Kakaolu sos istenilen kıvama gelince ocağın altını kısalım ve bu şekilde 2 dakika kadar pişirip ocağın üzerinden tencereyi indirelim. Hazırlanmış olan sosu soğuması için bir kenarda bekletirken, soğumuş olan keki tezgâhın üzerine alalım ve kareler şeklinde keselim. Burada kekler kesilirken büyüklükleri tıpkı bir lokum boyunda olmalıdır. Lokum büyüklüğünde kesilen kekleri hafif ılımış olan çikolata sosuna batıralım ve ardından Hindistan cevizine bulayıp servis tabağına yerleştirelim ve sosunu çekmesi için buzdolabında bir müddet bekletelim. Biraz dinlendirdikten sonra lokum kekleri servis için sunum yapalım. Servis yaparken üzerlerine tekrar Hindistan cevizi serpiştirmeyi unutmayalım. Afiyet olsun. |
Berkant
21 Temmuz 2024 PazarLokum kek tarifini denemek istiyorum ama kekin kabarmaması için fırın kapağını ne kadar süreyle kapalı tutmalıyım? Ayrıca sosun kıvamı tam olarak nasıl olmalı? Yardımcı olabilir misiniz?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Berkant,
Lokum kekin fırında güzelce kabarması için fırın kapağını pişirme süresinin ilk 20-25 dakikası boyunca kesinlikle açmamalısın. Bu, kekin iç kısmının pişerken sabit bir sıcaklıkta kalmasını sağlar ve kabarmasına yardımcı olur. Sosun kıvamı ise ne çok akışkan ne de çok yoğun olmalı; akışkan ama hafif yoğun bir kıvamda olması idealdir. Şayet sosunuz fazla yoğun olursa az miktarda süt ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz.
Afiyet olsun!