Galeta unlu kek, hamuruna galeta unu eklenerek yapılan farklı bir kek türüdür. Galeta unu, evde bayat ekmeklerin değerlendirilmesiyle elde edilebilir. Bu sayede hem bayat ekmekler israf edilmez hem de farklı yemeklerde kullanılabilir. Ancak, galeta unlu kek tarifinde hazır galeta unu kullanılması önerilir. Galeta Unlu Kek Malzemeleri
Kreması İçin Malzemeler
Şerbeti İçin Malzemeler
Galeta Unlu Kek Nasıl Yapılır? İlk olarak kremayı hazırlayıp soğumaya bırakabiliriz. Bir tencere içerisine un, nişasta ve toz şeker koyulur ve karıştırılır. Üzerine soğuk süt yavaş yavaş eklenerek orta ateşte pişirilir. Krema kaynamaya başlayınca kısık ateşe alınarak koyu kıvam alması sağlanır. Krema göz göz kabarınca ocaktan indirilir. Kremanın ilk sıcaklığı geçip ılınınca içerisine bir paket toz krem şanti eklenip mikser ile iyice çırpılır. Kek hamurunu hazırlamak için bir karıştırma kabına oda sıcaklığında bekletilmiş yumurtalar kırılır. Yumurtaların üzerine toz şeker eklenip çırpılır. Şeker eriyip beyaz krema kıvamına gelince sıvı yağ eklenir ve çırpmaya devam edilir. Daha sonra galeta unu, Hindistan cevizi, vanilya, kabartma tozu ve iri kıyılmış ceviz içi eklenip karıştırılır. Bütün malzeme karışınca, yağlanmış fırın tepsisine dökülür. Önceden ısıtılmış fırında 180 derece sıcaklıkta yaklaşık yarım saat kadar pişirilir. Şerbeti hazırlamak için bir tencere içerisine toz şeker koyulup kısık ateşte eritilir. Toz şeker eriyip karamelize olduğunda üzerine soğuk su eklenir. Su eklenince şeker sertleşir ama daha sonra erir. Şekerin sertliği çözünüp eriyince 2-3 damla limon suyu eklenir ve ocak kapatılarak şerbet soğumaya bırakılır. Galeta unlu kek pişince fırından çıkartılıp yaklaşık beş dakika kadar bekletilir. Üzerine ılık şerbet dökülür ve çekmesi beklenir. Hazırlanan krema kekin üzerine dökülür ve tepsinin üzeri streç film ile kapatılıp buzdolabında bir gece bekletilir. Galeta unlu kek, servis yapılacağı zaman buzdolabından çıkartılıp dilimlenir. İsteğe göre üzerine farklı süslemeler yapılabilir. Galeta unlu kek servise hazırdır. Afiyet olsun. |