İrmikli kek, şerbetli olması nedeni ile özellikle yemeklerin arkasından misafirlere ikram edilebilecek pratik ve lezzetli bir kek tarifidir. Şerbetli tatlıdan vazgeçemeyenler için en doğru seçimlerden birisi irmikli kektir.
İrmikli Kek Malzemeleri
- 120 gram tereyağı
- 4 su bardağı irmik
- 1 su bardağı Hindistan cevizi
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 adet kabartma tozu
- Ceviz ya da fındık
İrmikli Kek Şerbeti İçin Malzemeleri
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- Yarım limon suyu
İrmikli Kek Nasıl Yapılır?
İrmikli kekten istenilen sonucu alabilmek için kullanılacak bütün malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterilmelidir.
İrmikli kek yapımına öncelikli olarak irmiği karıştırma kabına alarak başlayın. İrmiğin üzerine toz şeker ilave ederek çırpma teli ya da çatal ile karıştırın. Tereyağını ocakta eritin ve irmiğin içine boşaltın. Yoğurdu da karışıma ilave ederek çırpmaya başlayın. Karışıma Hindistan cevizini ve kabartma tozunu da ilave ederek akışkan bir hamur olana kadar iyice karıştırın.
Ardından kek kalıbını yağlayın. Akışkan kek hamurunu kalıba düzgünce dökün. Kalıptaki kek hamurunun üzerine arzuya göre, ceviz, badem ya da fındık dizin. Hazırladığınız irmikli keki daha evvel ısıttığınız 175 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Kek pişerken şerbeti hazırlamaya başlayın.
2 su bardağı suyu ufak bir tencereye alarak, üzerine toz şeker ve limon suyunu ekleyin. Şeker eriyene kadar karıştırın ve orta hararetli ısıda 15 dakika kadar kaynatın. Şerbetiniz hafif koyulaşınca ocağın altını kapatın. Pişen keki bir süre soğuttuktan sonra sıcak şerbeti irmikli kekin üzerine dökerek keki ıslatın. Şerbet döktüğünüz kekin soğuması ve şerbetini çekmesi için 15-20 dakika bekletin. Kek şerbetini çektikten sonra dondurma eşliğinde servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.