Tuzlu kek, sabah kahvaltılarının vazgeçilmezleri arasında olan tuzlu keki ikindi çaylarının yanında da hazırlayıp konuklarınıza inanılmaz bir şölen sunabilirsiniz. Özellikle yanına hafif bir tatlı ile tuzlu kek tam anlamıyla doyurucu olmaktadır.
Tuzlu kek tarifi için malzemeler
- 2 veya 3 tane yumurta
(İriliğine göre)
- 1 su bardağı rendelenmiş az yağlı beyaz peynir
- 1 tutam maydanoz
- 1 tutam dereotu
- 1 tane temizlenmiş yeşil soğan
- 200 ml pastörize süt (Taze süt kullanılacak ise içerisine 1 kaşık su)
- 2 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı buğday unu
- 2 su bardağı + 2 kaşık mısır unu
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Bir tutam tuz
- Çekirdekleri çıkartılmış siyah zeytin (5 tane)
- Çekirdekleri çıkartılmış yeşil zeytin (5 tane)
- 1 su bardağı ay çiçek yağı
Üzeri için
- 1 tatlı kaşığı susam
- 1 tatlı kaşığı çörek otu
- 1 tatlı kaşığı haşhaş tohumu,
Ön hazırlık; un, mısır unu ve kabartma tozunu bir kabın içerisine alalım. Karıştırma kabına aldığımız unlu malzemeleri dikkatli bir şekilde karıştıralım ve iyice harmanlayalım.
Tuzlu Kek Nasıl Yapılır?
Tuzlu kek yapımına öncelikle karıştırma kabımıza yumurtaları ekleyerek başlayalım ve ardından bekletmeden çırpalım. Devamın da karışımın içerisine ay çiçek yağı ile beyaz peyniri ekleyelim ve burada kaşık ile karıştırma aşamasına geçelim.
Yeşil soğan, maydanoz ve dereotunu temizledikten sonra ince kıyım yapalım ve malzeme kabımızın içerisine alalım. Akabinde karışımımızın içerisine unlu malzemeyi ekleyelim ve karıştırma işlemine devam edelim.
Çekirdeklerini çıkarttığımız zeytinleri keskin bir bıçak vasıtasıyla keselim ve kek harcımızın içerisine alalım. Tüm malzemeyi ekleyelim ve kaşık ile dikkatli bir şekilde karıştıralım. Hazır hale gelmiş olan kek hamuru diğer kek hamurlarına oranla biraz sert olacaktır. Kekimizin pişeceği tepsiyi güzelce yağlayalım ve her tarafına susam, çörek otu ve haşhaş serpiştirelim.
Hazır hale getirdiğimiz kekimizi de süslediğimiz tepsimizin içerisine alıp önceden ısıttığımı fırına gönderelim. 170 derecelik fırında kekimizi 30 ya da 35 dakika kadar pişirelim ve kekimizin pişerken fırının kapağını açmayalım. Pişmiş olan tuzlu kekimizi fırından alalım ve üzerine bir tülbent kapatıp yumuşak olmasını sağlayalım. Kekimiz bir müddet dinlendikten sonra kareler şeklinde keselim ve servis tabaklarına alalım.
Afiyet olsun.