Yumuşak kek, herkesin zevkle tüketeceği bir tariftir. Özellikle dişleri ile alakalı sorun yaşan kişiler için bir alternatif tarif olarak düşünülebilir. Yumuşak kek adından da anlaşılacağı üzere diğer keklere oranla daha yumuşaktır. Davet masalarınız da veya özel yemek programlarınız da bu kek için özel bir yer ayırsanız iyi olur. Konuklarınızın bir dilim aldıktan sonra, ikinci dilimlerini ısrarla isteyecekleri yumuşak kek ile günün gözdesi olabilirsiniz.
Yumuşak Kekin Püf Noktaları
- Kekin içerisinde kullanılacak olan sıvı malzemenin mutlaka oda ısısında olması gerekir. Aksi halde kek kabarmaz ve fırından sönük olarak çıkar.
- Süt, yoğurt ve yumurtanın kek başlamadan en az bir saat önce buzdolabından çıkartılıp, dinlendirilmesi gerekir.
- Kekin hazırlığına geçilmeden evvel kullanılacak olan tüm malzemelerin el altında bulundurulması gerekir.
- Fırın kabı kek hazır olana kadar yağlanmalı ve unlanıp o şekilde bekletilmelidir.
- Yumuşak kek fırına gönderilmeden önce fırınının ayarının 11 dakika önce açılmalı ve en az 175 dereceye ayarlanıp ısıtılalı.
- Yumurtalar krema kıvamına gelene kadar iyice çırpılması ve köpük haline gelmesi gerekir.
- Yumurtaların kekin içerisinde kokmaması için uzun süreli çırpılması lazımdır. Yoksa yumurtalar pişerken ve yerken kokusunu size hissettirebilir
- Kekin içerisine birkaç damla portakal veya limon suyu yahut kabuklarının rendesi ilave edilirse aroması iştahınızı açacaktır.
- Eğer kekinizin içerisinde yoğurt kullanırsanız kekiniz biraz sert, süt kullanırsanız ise daha yumuşak tıpkı sünger kıvamında olacaktır.
- Yumuşak kekinizi fırında pişirirken mutlaka telin alt gözüne tepsiyi yerleştirin, üst kısmına yerleştirirseniz altı pişmeden üzeri yanacak kıvama gelecektir.
- Yumuşak kekiniz pişer pişmez fırından almayınız. Biraz fırının kapağını açın ve kekin ılımasını bu şekilde gerçekleştirip daha sonra keki fırından alın. Bu kekin daha yumuşak olması ve içini çekmesi için önemli bir ayrıntıdır.
Yumuşak Kek Tarifi İçin Gerekli Malzemeleri
- 3 tane yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 2,5 su bardağı elenmiş buğday unu
Yumuşak Kek Nasıl Yapılır?
Kekin yapımına başlamadan önce unlu malzemeleri bir karıştırma kabına alalım ve karıştırıp hazır hale getirelim. Ardından yumurta ile 1 su bardağı toz şekeri krema kıvamına gelene dek çırpalım. Devamında içerisine diğer sıvı malzemeleri alalım ve metal bir çırpıcı ile itinalı bir şekilde pes etmeden 3 dakika çırpalım.
Sıvı malzemelerin ardından önceden hazır hale getirdiğimiz unlu karışımı kek malzemelerinin olduğu kabın içerisine alalım ve çırpalım. Tüm kek malzemesini yaklaşık 4 dakika kadar çırpıldıktan sonra yağladığımız kek kalıbının içerisine hamuru dökelim ve önceden ısıttığımız fırına kalıbı gönderelim. 30-35 dakika kadar yumuşak kekimizi fırında pişirelim ve piştikten sonra fırının içerisinde 10-15 dakika kadar fırının kapağı açık kalacak şekilde bekletelim. Daha sonra kekimiz fırından alalım ve isteğe göre ister ılık ister soğuk olacak şekilde dilimleyip servis tabaklarına alalım.
Afiyet olsun.