Krem karamelli kek, içerisinde krema ve karamel bulunan bir kek türüdür. Hazırlanış ve pişiriliş yöntemi olarak diğer keklere göre oldukça farklıdır. Görünüş ve lezzet olarak da dikkat çekici bu kekin hazırlanması da zor değildir.
Krem Karamelli Kek Malzemeleri
Kek İçin Malzemeler
- 3 tane yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- Yarım su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı kakao
- Limon kabuğu rendesi
- 1 paket kabartma tozu
- 1,5 su bardağı un
Kremkaramel İçin Malzemeler
- 4 tane yumurta
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 2,5 su bardağı süt
- 1 paket vanilya
- Limon kabuğu rendesi
- Yarım su bardağı toz şeker (Yakmak için)
Krem Karamelli Kek Nasıl Yapılır?
Yapışmaz bir teflon tavaya yarım su bardağı toz şeker koyulur. Kısık ateş üzerine karıştırılarak yakılır ve karamel haline getirilir. Sonra krem karamel hazırlanır. Derin bir karıştırma kabının içine yumurtalar kırılır ve toz şeker ile çırpılır. Bir tane limonun kabuğu rendelenir ve yarısı kek hamurunda kullanılmak için bir kase içine ayrılır. Kalan limon kabuğu rendesi ve vanilya krem karamel malzemesine eklenerek çırpmaya devam edilir. Ortası delik kek kalıbı alınır ve yağlanmaz. Alt kısmına karamel edilmiş toz şeker koyulur. Üzerine hazırlanan krem karamel dökülür.
Daha sonra kek hazırlanmaya başlanır. Geniş ve derin bir kap içine yumurtalar kırılır ve toz şeker ile çırpılır. Koyu krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Üzerine sıvı yağ ve süt eklenerek çırpmaya devam edilir. Ayrı bir kap içerisine un elenir kakao ve kabartma tozu ile karıştırılır. Kek malzemesine yavaş yavaş un eklenerek çırpılır. Kalan limon kabuğu rendesi de kek hamuruna eklenerek karıştırılır. Hazırlanan kek hamuru kalıp içindeki krem karamelin üzerine dökülür.
Derin ve büyük bir fırın tepsisinin içine su koyularak ortasına bu kek kalıbı yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece sıcaklıktaki fırına bu şekilde yerleştirilir. Krem karamelli kek normal pişirilen keklere göre daha geç pişer. Kürdan yardımı ile kekin pişip pişmediği kontrol edilir. Kürdan hamurlu ise pişmemiş, kuru ise pişmiş olur. Krem karamelli kek fırından çıkarıldıktan sonra bir süre bekletilerek oda ısısına gelmesi beklenir. Daha sonra buzdolabına koyularak bir gece bekletilir. Servis yapılacağı zaman bir tepsi içerisine kalıp ters çevrilir. Krem karamelli kek dilimlenerek servis edilir.
Ekstra İpuçları ve Püf Noktaları
- Karameli yakarken dikkatli olun, çünkü çok hızlı bir şekilde yanabilir ve acı bir tat bırakabilir.
- Kek karışımını hazırlarken malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin, bu kekin daha iyi kabarmasını sağlar.
- Krem karameli döktükten sonra kek hamurunu yavaşça ekleyin, böylece katmanlar düzgün bir şekilde oluşur.
- Keki buzdolabında bir gece bekletmek, krem karamelin kekle daha iyi bütünleşmesini sağlar ve lezzetini artırır.
Afiyet olsun.
|
Bu tarifte karamelin yakılma aşamasında ޼ekerin acı bir tat bırakmasından nasıl kaħınabiliriz? Ayrıca kek kalıbınıı yağlamamız gerekmiyor mu? TeŞ¡ekkürler!
Cevap yazSevkan,
Karamelin acı bir tat bırakmaması için şekerin yakılma sürecine dikkat etmek önemlidir. Karameli hazırlarken şekeri kısık ateşte eritip, rengi altın sarısına dönüştüğünde ocaktan alırsan acı bir tat oluşmasını önleyebilirsin. Şekerin hızlı bir şekilde kararmasına izin vermemek, kontrollü şekilde eritmek bu konuda önemlidir.
Ayrıca, kek kalıbını yağlamak genellikle kekin kalıba yapışmaması ve kolay çıkması için önerilir. Kalıbını yağlayıp unlayarak veya yağlı kağıt kullanarak bu sorunu çözebilirsin.
Teşekkürler!