Ayvalı Kek Tarifi Kekler, sade, kakaolu, havuçlu, ıspanaklı, çikolata soslu, portakallı gibi pek çok farklı şekilde yapılabilir. Ancak, ayvalı keki hiç denediniz mi? Bu tarifle, ayvalı kekin nemli dokusu ve harika ayva kokusuyla birleşen lezzetini keşfedeceksiniz. Özellikle ayvanın bol olduğu kış aylarında bu tarifi denemenizi öneririz. Ayva, reçel ve tatlı yapımında olduğu kadar kek içinde de mükemmel bir tat sunar. Ayrıca, ayva birçok hastalığa şifa olmasıyla bilinir ve kış aylarında grip ve nezle gibi rahatsızlıklardan korunmanıza yardımcı olabilir. Şimdi ayvalı kekimizi hazırlamaya başlayalım. Ayvalı Kek İçin Malzemeler Kek Malzemeleri
Çikolata Sosu Malzemeleri
Ayvalı Kek Nasıl Yapılır? Keke başlamadan önce oda sıcaklığındaki yumurtaları ve toz şekeri çırpın. Küçük bir tavada tereyağını ya da margarini hafifçe eritip soğumaya bırakın. Dövülmüş cevizleri ekleyin. Ayvaları yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra rendenin iri tarafı ile rendeleyin ve limon ya da portakal suyu ile karıştırın. Başka bir kapta elenmiş un, kabartma tozu, vanilya ve toz tarçını karıştırın. Çırpılmış yumurta ve toz şeker karışımına diğer malzemeleri ekleyerek iyice karıştırın. Son olarak unlu karışımı ekleyip tüm malzemeleri birlikte karıştırın. Fırını 175 dereceye ısıtın. Kek kalıbını margarin ile yağlayıp hafifçe unlayın ve hazırladığınız kek hamurunu içine dökün. Kekinizi pişmesi için fırına koyabilirsiniz. Fırının özelliğine göre yaklaşık 30-35 dakika içinde kekiniz pişmiş olacaktır. İlk 20 dakika boyunca fırını açmayın. En son bir kürdanla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer kürdan temiz çıkıyorsa, kekiniz pişmiş demektir. Kekinizi dışarıya alıp soğumaya bırakın. Çikolata sosu hazırlamak için tereyağını ateşte eritin. Pudra şekeri, kakao ve yumurtayı ekleyip mikserle yüksek hızda çırpın. Hazırladığınız sosu soğumuş olan kekin üzerine dökün. Çikolata sosunu isterseniz hazır satılanlardan da yapabilirsiniz. Bu durumda, kekin sıcak, çikolata sosunun ise ılık olması gerekmektedir. Çikolata sosunu mutlaka mikser ya da çırpma teli ile çırpın. Artık ayvalı kekiniz servis edilmeye hazır. Konuklarınıza ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. |