Çikolatalı Kek Hazırlanış
Çikolata kekimizin hazırlanışına 1 paket sütlü çikolatamızı eriterek başlıyoruz. Ufak bir tencereye bir miktar su koyarak ocağa alıyoruz. Kaynayan suyun buharına ufak bir kaseye küçük küçük kırdığımız çikolatayı oturtarak erimesini sağlıyoruz. Folya kağıdını genişçe açarak tezgaha yayıyoruz. Erittiğimiz çikolatayı folyonun üzerine dökerek spatula yardımı ile düzgünce yayıyoruz. Ardından folyoya serdiğimiz çikolatanın üzerine bir su bardağı yerleştirerek çevresinden oval olacak şekillerde keserek oval çikolatalar hazırlıyoruz. Çikolatalarımızın üzerini folyo ile kaplayarak, folyonun üzerine bir tencere oturtuyoruz. Oval çikolatalarımız buzdolabına alarak kekimizi hazırlayana kadar bekletiyoruz.
Çikolatalı kekimiz hazırlamaya oda sıcaklığında beklettiğimiz tereyağını eriterek devam ediyoruz. Ufak bir cezvenin içinde eriyen tereyağımızı büyük bir kaseye alarak üzerine toz şeker ilave ediyoruz. Çırpma teli ile çırpıyoruz. Ardından karışıma yumurtalarımızı teker teker kırarak çırpmaya devam ediyoruz. Harcımız köpükleşmeye başladıktan sonra üzerine harcımıza 1 su bardağı kakao ekleyerek bir müddet daha çırpıyoruz. Karışımın üzerine elekten geçirdiğimiz unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyerek çırpma işlemine devam ediyoruz.
Şimdi sıra çikolatalı kekimizi pişireceğimiz kalıbı hazırlamaya geldi. Kekimizi pişireceğimiz kalıbı yanmaz kağıt ile kaplıyoruz ve hazırladığımız kek harcını kalıbımıza dökerek spatula ile düzeltiyoruz. Beyaz renkteki çikolatalı ufak ufak böldükten sonra tepsiye yaydığımız kek harcının üzerine eşit olacak şekilde dağıtıyoruz.
Fırınımızı 180 dereceye ayarlayarak ısınmasını sağlıyoruz. Hazırladığımız keki ısınan fırınımıza sürerek yarım saat kadar pişiriyoruz. Kekimizi fırından almadan önce bir bıçak yardımı ile pişip pişmediğin kontrol ediyoruz. Bıçağımız kekin içinden tertemiz çıkmışsa kekimiz pişmiş demektir.
Pişen kekimizi fırından aldıktan sonra ortasına ufak bir kase ya da su bardağı oturtarak etrafını bıçak ile kesiyoruz. Ardından yuvarlak kestiğimiz keklerin ortasına çay bardağı koyarak tekrar halka olacak şekilde kesiyoruz.
Kaynar su buharında bitter çikolatamızı eritiyoruz ve üzerine 1 su bardağı ısıtılmış süt ilave ederek krema kıvamı alıncaya kadar karıştırmaya devam ediyoruz. İlk başta hazırlayarak buzdolabına aldığımız çikolataları fırından aldığımız kekin üzerine yerleştiriyoruz. Krema kıvamı alana kadar karıştırdığımız çikolata sosundan kekimizin tam ortasına 3-4 kaşık kadar döküyoruz. Çikolatalı kekimiz artık hazır. Arzuya göre dondurma eşliğinde ikram edebilirsiniz. Ancak kalori bakımından oldukça zengin olan çikolatalı keki yedikten sonra aldığınız kalorileri yakmak için hafif egzersizler yapmayı ihmal etmeyin. Afiyet olsun.
Özenle kekinizi hazırladınız ve fırına verdiniz. Ama kekiniz istediğiniz gibi pişmedi. İşte size kek pişirme püf noktaları;
- Kekinizi hazırlarken bütün malzemelerinizin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz.
- Kekinizi katı yağ kullanarak hazırlıyorsanız kesinlikle ocakta eritmemelisiniz.
- Kek hamurunuzu özenle krema kıvamı alıncaya kadar çırpmalısınız.
- Hazırladığınız kekin daha fazla kabarması için fazla kabartma tozu koymamalısınız. Fazla kabartma tozu kekinizin acı olmasını sağlayacaktır.
- Bütün keklerin pişme derecesi aynı değildir. Bu nedenle tariflerde verilen derecelere sadık kalmalısınız.
- Kekinizi pişmeye bıraktıktan sonra en az 20 dakika fırını açmamalısınız.
- Güzel kekin en önemli sırrı çırpma işlemidir. Keke dahil ettiğiniz malzemeler ne kadar güzel karışırsa kekiniz o kadar güzel pişer, daha lezzetli olur ve daha fazla kabarır.
Keki ederken nelere dikkat etmelisiniz, Harika bir kek hazırladınız, fakat nasıl servis edeceğinize karar veremediniz. Büyük bir zevkle ve vakit harcayarak hazırladığınız keki misafirlerinize ikram ederken nelere dikkat etmelisiniz?
Kek servisinde en önemli adım pişirdiğiniz kekin bir süre soğumasını beklemenizdir. Kekiniz soğuduktan sonra dilimlemelisiniz. Aksi halde sıcak keki dilimlere ayırırsanız kekiniz hamur olabilir. Peki kekiniz için nasıl bir servis tabağı seçmelisiniz? Kekinizin tamamını servise sunacaksanız pasta keki servis tabaklarından yararlanabilirsiniz. Kapaklı bir servis tabağı tercih ederseniz kekinizin kurumasını önleyebilirsiniz. Hazırladığınız kekin görsel anlamda görünüşü de oldukça önemlidir. Servis tabağına aldığınız keki içinde kullandığınız malzemelere uygun olarak süslerseniz çok dikkat çekici bir hal alır.