Ebruli Kek Ebruli kek, yapım aşamasında ebru sanatından ilham alınarak oluşturulan benzersiz bir kek çeşididir. Kakaolu ve sade kek karışımı, ebru sanatındaki gibi zarif ve estetik bir görünüm alır. Bu kekin temel malzemeleri olan yumurta, süt, şeker ve sıvı yağ, yüksek besin değeri ile enerji verici özellikler taşır. Ayrıca, kakao kullanılarak çikolata sevenler için özel bir tat oluşturulmuştur. Ebruli kek, görsel olarak her zaman davet ve misafirlerimize rahatlıkla sunabileceğimiz şık bir kek olarak karşımıza çıkar. Kürdan ile şekil verirken ebru sanatını uygulama zevkini de yaşarız. Bu nedenle, hoş bir şekil ve görüntü elde edilince, bu sanatın önemini bir kez daha vurgulamış oluruz. Yapımı zevkli ve kolay olan bu kek tarifi ile mutfağınızda sanatsal bir dokunuş oluşturabilirsiniz. Ebruli Kek Malzemeleri
Ebruli Kek Nasıl Yapılır? Derin ve geniş bir karıştırma kabı alın. Yumurtaları yaklaşık 4-5 saat önce buzdolabından çıkarın, çünkü oda sıcaklığında olmaları gerekmektedir. Soğuk yumurtalar kekin fazla kabarmasını engelleyebilir. Yumurtaları karıştırma kabına kırın ve üzerine toz şeker ekleyin. Toz şeker eriyip yumurtalar köpürene kadar çırpın. Mikser yardımı ile en yüksek ayarda çırpabilirsiniz. Koyu krema kıvamını alınca üzerine sıvı yağ ve süt ekleyip çırpmaya devam edin. Unu ayrı bir kapta eleyin ve kabartma tozu ile vanilyayı ekleyip harmanlayın. Kek malzemesine yavaş yavaş unu ekleyerek karıştırın. Hazırlanan kek hamurunu iki ayrı kaba eşit şekilde bölün. Hamurlardan bir tanesine iki yemek kaşığı unu ilave ederek karıştırın. Diğer hamura ise üç yemek kaşığı kakaoyu ekleyin ve karıştırın. İki ayrı kek hamurunu bir kenara alın. Ebruli kek yapımında daha rahat şekil verebilmek için yuvarlak bir fırın tepsisi veya borcam tepsi kullanabilirsiniz. Tepsiyi margarin ile yağlayıp üzerine hafifçe un serpin. Tepsinin tam ortasına iki yemek kaşığı kakaolu kek hamurundan koyun. Kakaolu kek hamuru biraz açılıp yayılınca ortasına sade kek hamurundan iki yemek kaşığı dökün ve yine o da biraz yayılınca tekrar kakaolu kek hamuru dökün. Bu şekilde her iki kek hamurunu da bitirinceye kadar tepsiye dökün. Hamurlar bitince tepsi içinde kakaolu ve sade daireler şeklinde çizgiler oluşur. Elinize bir kürdan alarak ebru sanatını yapmaya başlayın. Kürdanı fazla derine batırmadan yüzeyden çizgiler atın. Tepsinin kenarından başlayıp ortaya doğru çizgi yapın. Daha sonra da ortadan kenara doğru çizgi oluşturun. Bir çizgi kenardan ortaya doğru, bir çizgi ortadan kenara doğru olacak şekilde bütün tepsiye çizgiler oluşturun. Çizgilerin aralarını yaklaşık ikişer cm. olarak yapabilirsiniz. Şekil verme işlemi bitince tam bir ebru görüntüsü elde edilir. Fırını önceden açıp ısıtın. Sıcak fırına koyduğunuzda kek daha iyi kabaracaktır. Önceden ısıtılmış 180 derece sıcaklıktaki fırına keki koyun. Yaklaşık 40 dakika sonra ebruli kek pişmiş olur. Kekin pişip pişmediğini anlamak için kürdan batırarak kontrol edebilirsiniz. Kürdan ıslak çıkarsa kek pişmemiş, kuru çıkarsa pişmiş demektir. Ebruli kek piştikten sonra fırından çıkarılır ve bir kenara alınarak soğuması beklenir. Daha sonra dilimlenerek servise hazırlanır. Tepsi içindeki harika ebru görüntüsü, kek dilimlendiğinde de aynı şekilde devam eder. Afiyet olsun. |