Mozaik kek, zebra keke olan benzerliği ile hanımlar arasında görsel sunumda birinci sırada yer alan lezzetli bir kektir. Sadeliğin ve kakaonun birleşip şahane bir sunum olarak ortaya çıkan bu kekin lezzeti de adınızı gelen misafirlerinizin ardından da anılmasına sebep olacaktır. Yöresi tam olarak nereye ait olduğu belli olmayan bu keki, evinizde bulunan ya da kolayca satın alabileceğiniz malzemelerle hazırlayabilirsiniz. Şerbetsiz olarak hazırlanması sebebiyle hafifliğe yakın olan, görüntüde simetri şöleni olan kek, şeker ve diyabet hastaları için tüketimi aşırıya kaçmamak kaydıyla sorun oluşturmamaktadır. Sade ve kakaolu Pandispanya ile hazırlanan kekin malzemeleri, sırasıyla yazılmıştır.
Mozaik Kek'in Malzemeleri 10-12 Kişilik
Beyaz Pandispanya Keki için
- 4 kahve fincanı şeker
- 1 kahve fincanı su
- 4 adet yumurta
- 4 kahve fincanı un
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
Kakaolu Pandispanya Keki için
- 4 Kahve fincanı şeker
- 2 Kahve fincanı su
- 4 Adet yumurta
- 4 Kahve fincanı un
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 kahve fincanı kakao
Ara krema için
- 2 yemek kaşığı un
- 1 lt. Süt
- 7 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 yemek kaşığı un
Üzeri için
- 2 yemek kaşığı kakao
- 4 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
- 3 su bardağı süt
- 1,5 yemek kaşığı un
Mozaik Kek'in Nasıl Yapılır?
Kekin sade pandispanyası için; derin bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri mikser yardımıyla 5-6 dakika kadar çırpın. Su, un ve kabartma tozunu sırayla katarak birkaç dakika daha çırpın. Yağladığınız kek kalıbına karışımı dökerek önceden ısıttığınız fırında 175 derecede 30-35 dakika kadar pişirin. Çatal batırarak malzemenin bulaşmadığına ikna olduğunuzda kek pişmiş demektir. Fırından pandispanyayı başka bir kek tepsisi ile ters çevirerek çıkarın.
Kakaolu pandispanya için aynı pişirme işlemlerini uygulayın. Karışımı elde ettiğinizde 175 derecelik fırında, 30-35 dakika kadar pişirdikten sonra aynı şekilde ters çevirerek pandispanyayı çıkarın.
Pişen pandispanyaları ortadan ikiye enine doğru keserek 4 adet pandispanya olmasını sağlayın. Her bir pandispanyanın ortasına, kekten daha küçük bir tabak koyarak bıçağı etrafında döndürerek kesin. İlk tabaktan daha küçük bir tabak ile tekrar kesme işlemini gerçekleştirin. Ortasında farklı büyüklükte 2 halka gibi kesim gerçekleşecektir. Her bir kesimin yerine sade keke kakaolu kek, kakaolu keke sade kek halkasını yerleştirin.
İçinin kreması için; orta büyüklükte sos tenceresinde nişasta, şeker, un karışımını pişirin. Bir yandan da süt ilave ederek karışımı pişirmeye devam edin. En son limon rendesi de ilave ederek orta ateşte kaynamasını sağlayın. Keklerin arasına sürüldüğünde birbirleriyle yapışma işlevi göreceğinden krema, çok katı olmayan yarı sıvı bir karışım olacaktır. Yeterli miktarda kaynayınca ocağı kapatın.
Sunum yapacağınız servis tabağına, her bir pandispanya dilimini koyarak ara katlara krema sürün ve en son kata kadar malzemeyi yettirerek sürüp, kapama işlemini gerçekleştirin.
Üzerinin kreması için yine bir tencerede, kakao, un, nişasta ve şekeri süt ilave ederek çırpıcıyla karıştırarak orta ateşte pişirin. Kaynattığınız krema soğuyunca, pandispanyaların üzerine sürün, kekin altına doğru akan kremayı kenarlarını kapatacak şekilde sürün. Bir gün boyunca buzdolabında beklettiğiniz Mozaik Kek'i çıkartın ve Hindistan ceviziyle süsleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun.