Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Islak Kek

Islak kek, genellikle çikolata sosuyla hazırlanan ve nemli dokusuyla bilinen bir tatlıdır. Kekin üzerine dökülen soslar çeşitlilik gösterebilir, ancak ıslak kek denildiğinde akla ilk gelen çikolata sosudur. Bu tarif, hem kek hem de pasta zevkinizi bir arada sunar. Ancak kekin kıvamını tam olarak yakalamak önemlidir. Bu nedenle ıslak kek yaparken bazı detaylara dikkat edilmelidir. Bu detaylara uyarsanız, pişireceğiniz ıslak kekin talipleri çok olur.

Islak Kek Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Diğer kekler gibi kullanacağınız malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır. Eğer buna dikkat etmezseniz, kek istediğiniz gibi kabarmaz. Kullanacağınız malzemeleri buzdolabından 1-2 saat önce çıkarmanız gerekir.
  • Keki yapmaya başlamadan önce malzemelerin hepsini tezgâhın üzerine hazırlamalı, keki pişireceğiniz kalıbı bile yağlamalısınız. Tüm hazırlıklar bitince, kek hamurunu beklemeden ısınan fırına atmalısınız.
  • Kek hamuruna ilk olarak yumurtaları çırpmakla başlamalı, karışım köpürünce içine toz şekeri koyarak hızlı çırpmaya devam etmelisiniz. Bu yolu takip ettiğinizde kekiniz hak ettiği gibi kabarır.
  • Kekinizin daha iyi kabarması için, hamuru hazırlarken içine 1-2 damla limon suyu koyun. İsterseniz limon kabuğu rendesi de tercih edilebilir. Çünkü kek hamurunda kullanacağınız kabartma tozu, limonun asidik etkisiyle hamuru daha iyi kabartacaktır.
  • Eğer kekin içine koyacağınız un, kabartma tozu gibi kuru malzemeleri elerseniz, elde edeceğiniz karışım homojen olacaktır. Ayrıca hangi keki yaparsanız yapın, karışıma un ilave edinceye kadar mikserle çırpmalı, un koyduktan sonra mümkünse tahta kaşıkla karıştırmaya devam etmelisiniz. Hanımlar genellikle kek hamurunu sonuna kadar mikserle çırpmakta ve kekin serbestçe kabarmasına engel olmaktadır.
  • Kek hamurunun içine meyve ilavesi yapılacaksa, mutlaka meyvelerin kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer meyveler ıslak olursa, kurulamalı ya da una bulayarak kullanmalısınız.
  • Normalde kek yaparken süt ve yoğurt kullanılabilir. Ancak ıslak kek yapımında her zaman sütü tercih etmelisiniz.
  • Keki fırının alt katında pişirirseniz, daha güzel piştiğini göreceksiniz. Pişerken ilk 20 dakikada fırını açmamalısınız. Bu sadece kabaran kekin çökmesine neden olur. Ayrıca keki fırından almadan 5-10 dakika evvel ısıyı 150 dereceye düşürün. Bu sayede kekin iç kısmı tam pişecektir.
  • Kek kalıbını seçerken derin ve büyük olanları tercih etmeyin. Hazırlayacağınız kek hamuru miktarına uygun boydaki kalıpları kullanın.
  • Kek piştikten sonra hemen fırından çıkarmayın. Biraz fırının kapağını açarak orada soğumasına izin verin. Bu sayede kekin kabuğu sertleşmez. Islak kek yapımında kekin kabuğunun yumuşak olması gerekir. Ayrıca kekin parçalanmaması için, kek kalıbından kek soğuduktan sonra çıkarın.

Kekin fırında pişme süresi yaklaşık 40 dakika kadardır. Buna kullandığınız fırının özellikleri de etki eder. Ancak kekin tam piştiğini anlamak için kürdan testi yapabilirsiniz. Fırından alırken kürdanı keke batırarak, temiz olduğunu kontrol edersiniz. Piştiyse keki fırından alabilirsiniz. Şimdi ıslak kek tarifini birlikte hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Islak Kek İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı un
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 paket margarin
  • 2 su bardağı süt
  • 4 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Sos İçin Gerekenler

  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 8 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 adet yumurta sarısı
  • Üzerine dökmek için pudra şekeri

Islak Kek Nasıl Yapılır?

Hazırladığımız ıslak kek kakaolu olacak. Çünkü herkesin en fazla sevdiği kakaolu olanıdır. Bütün malzemeleri hazırladıktan sonra, önce yumurtaları iyice çırpalım. İyice köpürttükten sonra içine toz şekeri atalım. Bu sırada mikserle malzemeleri çırpmaya devam edelim. Önceden belirttiğimiz gibi tüm malzemeler oda sıcaklığında olsun.

Sütle birlikte eritilmiş margarini ayrı bir kâsede karıştıralım. Bunları çırptığımız yumurtalı karışıma ilave edelim. Mikserle çırparak hepsini homojen şekilde karıştıralım. Başka kapta karıştırdığımız unu, kabartma tozu ve vanilyayı da ilave ederek, karıştırmaya tahta kaşıkla devam edelim. Bu sırada fırını 175 derecede ısıtmaya başlayalım. Kek hamurunu yağladığımız kalıba dökelim. Hafifçe kalıbı sallayarak, kabarcıkların sönmemesini sağlayalım. Fırın kızdıysa hemen ıslak kek hamurunu kalıpla fırına koyalım ve pişmeye başlasın.

Bu arada ıslak kekin sosunu hazırlamaya başlayabiliriz. Kâsenin içinde yumurta sarılarını, toz şekeri, un ve kakaoyu çırpmaya başlayın. İçine suyunu azar azar koyarak, karıştırmaya devam edin. Daha sonra bunu ocakta orta ateşte koyulaşana kadar pişirin. Kek fırından çıkarılınca, sosu ılık olarak kekin üstüne gezdirerek dökün. Islak kek soğuduktan sonra pudra şekerini üzerine serpin. Sevdiklerinize dilimleyerek, ıslak kek ikramını yapabilirsiniz. Çayla birlikte mükemmel bir sunum olacaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fındıklı Kakaolu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Fındıklı Kakaolu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamurlu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamurlu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Sütsüz Havuçlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Sütsüz Havuçlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kalburabastı Tarifi ve Malzemeleri

Kalburabastı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Vişneli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Havuçlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sütsüz Kek Tarifi ve Malzemeleri

Sütsüz Kek Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Kek Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tuzlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tuzlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Ebruli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Ebruli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Alman Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Alman Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Tiramisu Tarifi ve Malzemeleri

Tiramisu Tarifi ve Malzemeleri

Fındık Ezmeli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Fındık Ezmeli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Zebralı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Zebralı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kap Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kap Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kalıpta Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kalıpta Kek Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli Haşhaşlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli Haşhaşlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Tarçınlı Elmalı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Tarçınlı Elmalı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Cevizli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Cevizli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Tarçınlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Tarçınlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Kek Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Kek Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Tarçınlı Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Tarçınlı Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Pufuduk Kek Tarifi ve Malzemeleri

Pufuduk Kek Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Portakallı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Portakallı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Ev Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Ev Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Basit Kek Tarifi ve Malzemeleri

Basit Kek Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Tepside Kek Tarifi ve Malzemeleri

Tepside Kek Tarifi ve Malzemeleri

Mozaik Kek Tarifi ve Malzemeleri

Mozaik Kek Tarifi ve Malzemeleri

Mermer Kek Tarifi ve Malzemeleri

Mermer Kek Tarifi ve Malzemeleri