Ispanaklı Kek Son dönemlerin en gözde ikramlarından biri olan ıspanaklı kek, zümrüt yeşili görünümüyle harika bir lezzettir. Kim böyle güzel bir keke sahip olmak istemez ki? Hem lezzetiyle damaklarda dağılır hem de yiyenlere bir daha yemek isteği uyandırır. Ispanaklı kek, kolay yapımı ve pratikliği ile zaman zaman çay saatlerinin yanında ziyafete dönüşebilen bir lezzet harikası denilebilir. Ispanak ve Faydaları Ispanaklı kekin ilk etapta görüntüsü şamfıstıklı pasta izlenimi verir, bu da birçok kişiyi yanıltabilir. Ancak ıspanaklı kek olduğunu öğrendiklerinde özellikle ıspanak yemeyi sevmeyen çocuklarınız için bu keki hazırlayarak, onlara ıspanağı pasta olarak yedirebilirsiniz. Ispanak, kış sebzesi olarak yetişen ve ıspanakgiller familyasından bir bitkidir. İçeriğinde demir, vitaminler ve enzimler bulunur. Vücudun dayanıklılığını artırır, kansızlık ve gelişme bozukluklarını giderir, soğuk algınlığına karşı korur. Kalp ve vücudun gelişme bozukluklarını giderir, kalp adalelerini kuvvetlendirir. Ruhsal çöküntünün yarattığı sıkıntıları giderir, kan miktarını artırır. Ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarında faydalıdır. Kanser ve veremden korur, hamilelerde faydalıdır. Doğacak bebeğin hastalıklara karşı güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar. Yara, yanık ve dolamalarda da faydalıdır. Dişlerin çürümesini önler, şişmanlık ve şeker hastalığına da iyi gelir. Bir bardak pişmiş ıspanak, günlük K vitamini ihtiyacının 10 katını, A vitamini ihtiyacının yaklaşık 4 katını, günlük mangan ihtiyacının %84'ünü, folik asit ihtiyacının %65'ini karşılar. Ayrıca C vitamini, demir, potasyum, vitamin B6 gibi diğer vitamin ve mineraller de içerir. Ispanak aynı zamanda lif ve omega-3 kaynağıdır ve iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Ispanaklı Kek Tarifinin Malzemeleri
Ispanaklı Kek Tarifi Nasıl Yapılır? Pek çok hanımın misafirlerine gururla ikram edeceği bir kek türüdür. Öncelikle yapımına başlamadan önce ıspanağı kavurma konusuna açıklık getirmek istiyorum. Ispanak kavrulmadığında açık soluk renk olur, kavurarak yapılırsa daha koyu canlı bir renk ortaya çıkar. Ispanakları teflon tavaya bütün olarak atın, kesmeye gerek yok. Yağ koymadan tavanın teflon olması sayesinde suyunu salacaktır. Suyunu çektikten sonra iyice küçülen ıspanakları robottan geçirerek püre haline getirin. Sonra sıvıyağ ekleyerek devam edebilirsiniz. Öncelikle ıspanakları bol suda yıkayın. Sonra bir tencereye bir miktar su koyarak kaynadıktan sonra ıspanakları içine atın ve 5 dakika kadar haşlayın. Haşlanan ıspanakları süzüp soğumaya bırakın. Soğuyan ıspanakları rondo yardımıyla püre haline getirin. Bir kaba yumurtaları ve şekeri ekleyin, mikserle çırpın. Ardından sıvıyağı ve ıspanak püresini ekleyip tekrar mikserle çırpın. Yağlanmış ve unlanmış kelepçeli kek kalıbına karışımı dökün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. 1 paket krem şantiyi süt ile hazırlayıp kek pişene kadar buzdolabında bekletin. Kekin pişip pişmediğini bir kürdan yardımıyla kontrol edin. Pişen keki soğuttuktan sonra ortadan ikiye kesin. Kekin iç veya kenar kısımlarından biraz kek kırıntısı alarak ayırın. İlk katın üzerine krem şanti sürüp ikinci katı yerleştirin ve tüm keki krem şanti ile kaplayın. Temel Reis'in ıspanağın hayatımıza girmesinde büyük katkıları vardır. Bu ıspanaklı kekin tadını bilmeyen kalmamıştır. Varsa da şiddetle denemelerini tavsiye ediyoruz. Gerçekten görüntüsü ve tadıyla tahmin edilmeyecek kadar güzel bir lezzettir. Misafirlerinize gururla ikram edeceğiniz ıspanaklı kek servise hazırdır. Afiyet olsun. |