Kabarık KekGünlük hayatımızda, gerek gün içinde atıştırmalık olarak gerekse çocuklarımızın isteği üzerine sıkça yaptığımız tariflerden biri de kektir. Keki yaparken en çok istediğimiz şey, kekimizin güzelce kabarmasıdır. Bunun için dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası vardır. Bu noktalara dikkat ederseniz, kekleriniz kabaracak ve hatta kabarmaktan çatlayacaktır. Şimdi, dilerseniz kabarık kek nasıl yapılır, tarifimi sizlerle paylaşayım. Kabarık Kek Malzemeleri
Kabarık Kek Nasıl Yapılır?Öncelikle yumurtaları ve toz şekeri kuru bir kapta iyice köpürene kadar çırpın. Daha sonra süt ve sıvı yağı da ilave edin. Ayrı bir yerde un ve vanilyayı harmanlayıp eleyin. Unu elemek, kekin kabarması için önemli bir aşamadır. Un ve vanilya karışımını tekrar eleyerek yumurtalı karışıma ekleyin. Bu aşamadan sonra mikser kullanmamalısınız çünkü unu mikserle karıştırırsanız kekiniz sönüp kabarmaz. Mikser yerine çırpma teli ile yavaş yavaş unu yedirin. Kekin iyi kabarmasının püf noktası, unu iyice eleyip havalandırmaktır. Son olarak kabartma tozunu ekleyin ve fazla karıştırmadan birkaç kez karıştırarak yedirin. Fazla karıştırırsanız kabartma tozu etkisini kaybeder ve kekiniz sönük olur. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırına kekinizi sürün. Fırını ısıtmadan keki atarsanız, fırın ısınana kadar kekin üstü kabuk tutar ve güzel pişmez. Kekiniz fırındayken ilk 30 dakika fırının kapağını asla açmayın. Eğer açarsanız kekiniz hava alır ve içi boşluklar oluşur. Bu boşluklar kekinizin sönmesine sebebiyet verir. Kekinizin üstü pişerken çatlayabilir, endişe etmeyin. Çünkü çatlayınca içi de bir o kadar güzel pişer. Kekiniz piştikten sonra hemen kapağı açmayın, ilk sıcağı geçene kadar bekleyin. Diğer bir püf nokta, kekinizi soğutup demlenmesini bekleyin ve daha sonra kalıptan çıkarıp kesin. Aksi takdirde kekiniz dağılır ve ufalanır. Afiyet olsun. |
Keki yaparken unu eledikten sonra karışıma eklerken neden mikser kullanmamamız gerekiyor? Bu aşamada mikser yerine çırpma teli kullanmak kekin kabarmasını nasıl etkiliyor?
Cevap yazMerhaba ÂeraÄ£,
Unu eledikten sonra karışıma eklerken mikser kullanmak, hamurun fazla karışmasına neden olabilir. Bu da glutenin fazla gelişmesine ve kekin yoğun, sert bir yapıya sahip olmasına yol açar. Çırpma teli kullanmak ise daha nazik bir karışım sağlar ve keke hava kazandırarak daha hafif ve kabarık olmasına yardımcı olur. Bu nedenle unu eklerken çırpma teli kullanmanız, kekin dokusu ve kabarması için daha iyidir.
Sevgiler,