Portakallı Kek Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Portakallı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı kek, içerisine yumurta, toz şeker gibi kek malzemelerinin dışında portakal suyu ve portakal kabuğu rendesi koyulan bir kek türüdür. Kek piştiği zaman turuncuya yakın bir renk alır ve mis gibi portakal kokusu olur. Portakalın C vitamini ve posa kaynağı olmasından, kek içinde kullanılarak yararlanılmıştır. Portakal sıcak iklimde yetişen bir kış meyvesidir. Ülkemizde ise özellikle Antalya ili Finike ilçesi ve çevresinde yetiştirilmektedir. İlaç ve şurupların çoğu portakal aroması kullanılarak daha cazip hale getirildiği gibi kek içerisinde de kullanılarak kek daha farklı bir tatlı olmuştur. Portakal aroması sayesinde hoş bir koku ve tat ile daha dikkat çekici bir kek elde ederiz. Kış mevsiminde grip enfeksiyonuna karşı korunmak için almamız gereken en önemli şey, C vitamini bakımından zengin meyveleri tüketmek gerekir. Bunu farklı şekillerde tüketebiliriz. Portakallı kek de bu tariflerden biridir. Misafir ikramlarında ve çocuklara vitamin ve besleyici değeri yüksek bir tatlı yapmış oluruz. Oldukça yumuşak ve C vitamini yönünden zengin bir kek olur.

Portakallı Kek Malzemeleri
  • 3 tane yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı yarım yağlı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
  • 1 tane portakalın rendelenmiş kabuğu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
  • Üzerine serpmek için pudra şekeri
Portakallı Kek Nasıl Yapılır?

Keki hazırlamadan önce, kullanılacak malzemelerin hepsini buzdolabından çıkarıp bir süre oda sıcaklığında bekletmemiz gerekir. Çünkü malzemeleri soğuk olarak kek hamurunu hazırlarsak kek istediğimiz gibi kabarmaz.

Derin ve geniş bir karıştırma kabının içine yumurtaları kıralım. Toz şeker ekleyip krema kıvamı alıncaya kadar mikser ile çırpalım. Köpükler oluşup krema kıvamı alınca üzerine sıvı yağ ile süt ekleyip çırpmaya devam edelim. Bir tane portakalı yıkayıp kabuklarını rendeleyerek ayıralım, ayrı bir kase içine de portakalın suyunu sıkalım. Portakallı kek malzemeleri bulunan kabın içine portakal suyunu ilave edelim. Ayrı bir kap içerisine kabartma tozu ile unu eleyerek karıştıralım. Böylece un havalandığı için, kek daha iyi kabaracaktır. Kek hamuruna unu da yavaş yavaş ekleyerek bir taraftan da karıştırmaya devam edelim. Topaklanma olmadan karıştırıp, portakal kabuğu rendesini de üzerine serpelim. Yavaşça karıştırarak portakal kabuğu rendesini de eşit şekilde yayılmasını sağlayalım. Kek kalıbı margarin ile yağlanır ve üzerine hafifçe un serpilir. Hazırlanan portakallı kek hamuru yavaşça kalıba dökülür. Daha sonra hafifçe kalıp sallanarak kek hamurunun kalıp içinde eşit yayılması sağlanır.

Fırını bir süre önce çalıştırıp ısınmasını sağlayalım. Önceden ısıtılmış 170 derece sıcaklıktaki fırına portakallı keki koyalım. Yaklaşık olarak 35-40 dakika gibi bir sürede portakallı kekin üzeri kızarıp, pişmiş olur. Kürdan yardımı ile kekin piştiği kontrol edilmelidir. Kürdan hamurlu ve ıslak değil ise kek pişmiş demektir. Kek soğuyunca kalıp ters çevrilerek çıkartılır. Üzerine pudra şekeri serpilerek dilimlenir. Portakallı kek servise hazırdır.

Ekstra İpuçları ve Püf Noktaları

Portakallı kek yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. İşte birkaç ipucu:

  • Portakal kabuğunu rendelemeden önce iyice yıkayın ve mümkünse organik portakal kullanın.
  • Kek hamurunu hazırlarken unu eleyerek eklemek, kekin daha kabarık olmasını sağlar.
  • Keki fırına koymadan önce fırının tamamen ısındığından emin olun.
  • Kekin pişip pişmediğini kontrol etmek için kürdan testini kullanın. Kürdan temiz çıkıyorsa, kek pişmiş demektir.
  • Keki fırından çıkardıktan sonra kalıpta bir süre soğumasını bekleyin, böylece kek daha kolay çıkar.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lokumlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Lokumlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Portakallı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Portakallı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Karamelli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Karamelli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Süpriz Kek Tarifi ve Malzemeleri

Süpriz Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Elmalı Dilimli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Dilimli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli Haşhaşlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli Haşhaşlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Cup Kek Tarifi ve Malzemeleri

Cup Kek Tarifi ve Malzemeleri

Rulo Kek Tarifi ve Malzemeleri

Rulo Kek Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Mikro Dalgada Kek Tarifi ve Malzemeleri

Mikro Dalgada Kek Tarifi ve Malzemeleri

Krem Şantili Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Krem Şantili Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Pasta Keki Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Pasta Keki Tarifi ve Malzemeleri

Kahveli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kahveli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Cupcake Tarifi ve Malzemeleri

Cupcake Tarifi ve Malzemeleri

Puf Kek Tarifi ve Malzemeleri

Puf Kek Tarifi ve Malzemeleri

Mermer Kek Tarifi ve Malzemeleri

Mermer Kek Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Bademli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Bademli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Kek Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Kek Tarifi ve Malzemeleri

Köstebek Kek Tarifi ve Malzemeleri

Köstebek Kek Tarifi ve Malzemeleri

Gazozlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Gazozlu Kek Tarifi ve Malzemeleri